15 викурених сигарет призводять до однієї генної мутації

— 17 грудня 2009, 18:52

Такими є результати дослідження, яке вперше виявило усі мутації, які відбувались в організмі хворого на рак, повідомляє The Independent.

Вчені завершили повний генетичний аналіз геномів хворих на рак. Тепер вони сподіваються, що результати їхньої праці допоможуть зрозуміти основні причини раку.

Вчені досліджували пацієнта з 23 тисячами мутацій у легенях. Усі ці мутації були пов'язані з дією токсинів, які містяться в сигаретному димі і накопичились в організмі за все життя.

Вчені також досліджували пацієнта зі злоякісною меланомою (найбільш небезпечною формою раку шкіри). Цей пацієнт теж мав 30 тисяч певних генетичних мутації, які, як відомо, пов'язані з впливом сонячного світла.

Вчені вважають, що це нове розуміння генетики раку в остаточному підсумку призведе до появи нових ліків та індивідуального лікування, яке б робило певні конкретні зміни в гені, який може призводити до появи хвороб.

"Вперше у нас є повна порівняльна карта всіх мутації в ракових клітинах", - каже Пітер Кемпбелл з Інституту Сенгела в Кембриджі, який керував дослідженням.

"Можна сказати, що одна мутація фіксується в геномі за кожні 15 сигарет, що викурює курець", - сказав Кемпбелл.

Резултати дослідження опубліковані в журналі Nature.

Реклама:

Головне сьогодні