Фаст-фуд викликає майже наркотичну залежність

— 30 березня 2010, 10:59

Каліфорнійські дослідники Пол Кенні та Пол Джонсон з'ясували, що нездорова їжа може так само порушити хімічну рівновагу у мозку, як і будь-яка інша речовина, що викликає залежність.

Йдеться про вплив на підкріплюючу систему гіпоталамуса (Reward System), внаслідок якої і у тварин, і у людей виникає тимчасове відчуття задоволення, повідомляє "Німецька хвиля".

Пол Кенні та Пол Джонсон проводили свої дослідження на щурах. Вчені з'ясували, що жирна їжа криє у собі ту саму небезпеку, що й наркотики: що більше вживаєш, то більші дози потрібні для задоволення.

"Щурі протягом експерименту повністю втратили контроль над своїм харчуванням, що є головною ознакою залежності", - пишуть автори дослідження у статті в науковому часописі Nature Neuroscience.

Тварини не відмовлялися від запропонованого їм калорійного фаст-фуду навіть тоді, коли до нього можна було дістатися лише через удар електричним струмом.

Науковці годували щурів усім, що залюбки їдять і люди: сосисками, шинкою і сирними пирогами. Тварини швидко набирали вагу. Коли жирну їжу в них раптом забрали і запропонували натомість салати і овочі, щурі просто відмовилися їсти взагалі і стали голодувати.

"Мозок за звичкою вимагає постійної стимуляції жирною їжею. В іншому разі настає перманентний стан негативних емоцій", - пояснює науковець Пол Кенні. Центральну роль у цьому процесі відіграють допамінові рецептори в мозку.

Реклама:

Головне сьогодні