103 тисячі дітей в Україні мають ожиріння

— 2 квітня 2010, 17:17

"У нас сьогодні, за даними статистики, більше ніж 102 тисячі (майже 103 тисячі) дітей мають ожиріння. І це становить близько 1,3% від дитячого населення - від 0 до 17 років включно", - зазначила вона в коментарі Бі-Бі-Сі.

"Ця цифра значно зменшена. Якщо порівняти показник ожиріння у дітей в країнах Європи, то ми побачимо, що в середньому 10-15% дітей мають надмірну масу тіла або ожиріння", - додала Зелінська.

Ендокринолог пояснює проблеми з ожирінням зменшенням активності населення, рухливості дітей.

При цьому, зауважує спеціаліст, "збільшується кількість нездорової їжі (в тому числі - використання фастфудів), і як наслідок зростає цукровий діабет у дітей, а також цілий ряд захворювань, які з цим пов'язані".

Зелінська не вважає, що ситуація в Україні не найгірша: "Дуже часто ця патологія не виявляється, і не так вчасно ставиться діагноз, як слід було б це робити".

"Дуже багато батьків вважають, що якщо дитина пухленька, вона здорова і з нею все в порядку. І лише тоді, коли виникають певні проблеми зі здоров'ям, починають звертатись до лікарів. І з'ясовується, що цієї проблеми можна було б набагато простіше уникнути, якби тримали дитині нормальну масу тіла", - розповідає експерт.

За словами Зелінської, діти повинні бути нормальної маси тіла: "Виснажені - теж не добре. Хоча у нас (і це дуже добре!) не так багато виснажених дітей, але ожиріння - це проблема, якої треба запобігати перш за все".

"Зазвичай, якщо дитина має порушення харчування у дитячому віці, це залишається надалі як неправильна традиція харчування. Потім дуже важко дитину перевести на нормальне, здорове харчування. Без солодощів, без мучних виробів, без фастфудів", - наголошує експерт.

Зелінська резюмувала, що причинами ожиріння є не тільки нездорове харчування і малорухливий спосіб життя. Також ожиріння може бути спричинене спадковістю та низкою ендокринних захворювань.

"Це порушення роботи щитоподібної залози, надниркових залоз, затримка статевого розвитку. До речі, саме по собі ожиріння може спричиняти затримку статевого розвитку", - пояснила вона.

"Хлопчики й дівчатка, які мають надмірну масу тіла, зазвичай мають і порушення статевого розвитку. Воно може викликати й порушення постави... Крім того сприйняття інформації набагато гірше у дітей, які мають ожиріння, ніж у дітей, які мають нормальну масу тіла", - додала вона.

"Українська правда. Життя"

Реклама:

Головне сьогодні