Тест

Годування грудьми захистить від раку - вчені

Ліки, одержані на основі грудного молока, можна застосовувати проти 40 різновидів цієї хвороби, пише "The Telegraph".

Чудодійну речовину, яку вчені охрестили абревіатурою HAMLET (Human Alpha-lactalbumin Made Lethal to Tumour cells), має за основу людський лактоальбумін, який міститься у грудному молоці.

"HAMLET одержано завдяки поєднанню альфа-лактальбуміну із олеїновою кислотою, яку знайдено у дитячих шлунках", - розповідає доцент Роджер Карлссон з Університету Готенбургу.

Досліди, результати яких було опубліковано в журналі "Public Library Of Science One", довели, що HAMLET перемагає рак сечового міхура та загалом здатен впоратись із 40 видами цього захворювання.

Що ж до здорових клітин, їм речовина не шкодить, а це означає, що "молочне" лікування не матиме таких негативних побічних ефектів, як хіміотерапія, яку застосовують сьогодні.

Науковець зазначає, що це відкриття стане важливим аргументом у дебатах, що ж краще для малюків - грудне вигодовування або пляшечка.

"Таким чином, грудне вигодовування пов'язане зі зниженням ризику захворювання на рак у дітей", - підкреслює Карлссон.

Випробування, яке проводилось на чоловіках, хворих на рак сечового міхура, показало, що пухлини зменшились за перші ж п'ять днів лікування, без жодних болісних побічних ефектів.

"Речовина вбила ракові клітини, а розмір пухлин дійсно зменшився протягом п'яти днів", - розповідає Карлссон.

У даному випадку чудодійна речовина вводилася хворим за допомогою катетера. Складність такого лікування полягає в тому, що HAMLET має надходити безпосередньо до самої пухлини. Тоді як препарат, вжитий у формі пігулки, організм сприйняв би як звичайну їжу.

Цікаво, що HAMLET було винайдено цілком випадково у ході досліджень корисності грудного молока.

"Власне, шукали антибіотичні властивості грудного молока, коли натрапили на HAMLET, та в під час одного з дослідів побачили, що він вбиває ракові клітини", - зазначає Карлссон.

Вчені сподіваються якомога швидше розпочати клінічні досліди та згодом почати застосовувати ці ліки як додаток до хіміотерапії.