Ліки від передозування кокаїном знайшли в землі

— 27 квітня 2010, 13:03

У світі не існує жодного схваленого до застосування препарату, який ефективно і швидко блокує дію кокаїну, повідомляє Medportal з посиланням на EurekAlert!

Такий стан справ почасти пояснюється тим, що кокаїн має в організмі безліч точок дотику, заблокувати які одночасно доволі непросто.

Дослідники з Мічіганського університету в співавторстві з колегами з Колумбійського університету та Університету Кентуккі вирішили використати альтернативний підхід - стимулювати руйнування молекул кокаїну, що циркулюють у крові.

За основу для нового препарату було взято фермент кокаінестераза (CocЕ), виділений з бактерій роду Rhodococcus, що живуть у ґрунті навколо коренів кущів коки.

Цей фермент розщеплює кокаїн до тих же неактивних продуктів, що і людський фермент бутирилхолінестераза, але майже в тисячу разів швидше.

Недолік родококкової кокаінестерази полягає у тому, що вона вкрай нестабільна при температурі людського тіла.

Дослідникам під керівництвом Ремі Бріма шляхом низки біохімічних модифікацій вдалося змінити цей фермент так, щоб він зберігав свою активність при 37°C.

У дослідах на гризунах кокаінестераза ефективно усувала наслідки отруєння кокаїном, що дозволяє розглядати цей фермент як потенційні ліки для лікування передозування у людей.

Реклама:

Головне сьогодні