Недосипання збільшує шанси передчасної смерті

— 5 травня 2010, 17:16

Дослідження було проведено командою вчених з Університету Уорвіка та Університетської медичної школи Федеріко ІІ у Неаполі. До участі в ньому було залучено 1,3 мільйони осіб, пише "The Telegraph".

Учені дійшли висновку, що в тих, хто спить менше шести годин щоночі, на 12% менше шансів дожити до 65 років.

[L]

Проте питання, скільки ж має спати людина, аби бути здоровою та жити довго, є давнім предметом суперечок науковців.

Учені зазначають, що попередні дослідження довели, що порушення сну зазвичай пов'язані з серцевими захворюваннями, високим кров'яним тиском, надмірною вагою, діабетом 2 типу та високим рівнем холестерину.

Проте до передчасної смерті може призвести і надмірне спання. Люди, що проводять у ліжку понад дев'ять годин, на 30% більш схильні до того, аби не дожити до 65.

Це суперечить нещодавній публікації в журналі "Сон", в якій стверджувалося, що дожити до 100 років мають шанс люди, що сплять десять або більше годин на добу.

Деякі дослідники розглядають надто довгий сон як можливу ознаку недостатньої фізичної активності або ж прихованих хвороб на кшталт депресії або навіть раку.

"Короткий сон може являти собою причину поганого здоров'я, тоді як довгий сон, вочевидь, є індикатором поганого здоров'я", - зазначив очільник програми Sleep, Health and Society професор Франческо Капуччіо.

На його думку, спання від 6 до 8 годин за ніч "може бути оптимальним для здоров'я".

Реклама:

Головне сьогодні