Діти матерів, що працюють, більш схильні до ожиріння

— 27 травня 2010, 09:06

У робочий день жінка має менше часу на приготування здорової їжі, тож її діти нерідко ласують напівфабрикатами. Якщо мама поспішає на роботу, вона радше відвезе дитину до школи на авто, ніж пройдеться разом із сином або донькою пішки, пише The Daily Mail.

Дослідження охопило два покоління британських дітей та батьків. Перших - 8,5 тисяч семирічних дітей - зважили у 1965 році. А в 1990-ті роки дослідники виміряли їхніх нащадків.

У 1965-му році надлишкову вагу мали 8% дівчаток та 12% хлопчиків. Між тим у 1991-му ці показники збільшилися аж на 50%.

Дослідники з Лондонського університетського коледжу вбачають видимий зв'язок між збільшенням ваги у дітей та способом життя їхніх мам. Адже діти 1960-х, чиї матері працювали повний день, мали на 28% більше проблем із вагою, ніж діти домогосподарок. Таку ж саму закономірність науковці відмітили й у 1990-ті.

[L]

Згідно з публікацією в Американському епідеміологічному журналі, за тридцять років рівень ожиріння у дітей зріс на 48%. За той самий період кількість матерів, що працюють, збільшилася на 30%.

"Істотний зріст жіночої зайнятості, що спостерігається останніми роками, а також тенденція матерів повертатися на роботу після пологів можуть мати вплив на поширеність надлишкової ваги у дітей", - зазначають дослідники.

До того ж, діти батьків із надмірною вагою, швидше за все, також будуть повними, вказують науковці.

"Показники надлишкової ваги та ожиріння серед дітей віком від 2 до 10 років зросли від 22,7% до 27,7% в Англії між 1995-м та 2004-м", - каже дослідник Leah Li.

Представник Фонду дитячого зростання Тем Фрай закликав мережі фастфудів зазначати у меню кількість калорій, що міститься у стравах, аби навчити дітей та батьків правилам здорового харчування.

"Матерів здебільшого немає поряд, тож діти йдуть до крамниці на розі й купують усякий непотріб та стають товстішими та товстішими. Сорок років тому в дітей були ігрові майданчики, парки, аби побігати, не було проблем із рухом, тож вони зазвичай гралися на вулиці. Але все це в минулому", - зазначив Фрай.

Реклама:

Головне сьогодні