Вагітним жінкам не варто їсти за двох - лікарі

— 15 липня 2010, 07:01

Жінки, що під час вагітності набрали зайвої ваги, за 20 років будуть у чотири рази більш схильні до ожиріння, ніж ті, хто сумлінно дотримувався порад свого лікаря, стверджують дослідники.

Фахівці кажуть, що забагато уваги приділяється тому, аби діти народжувалися зі здоровою вагою, і замало - потребам здоров'я матерів, повідомляє The Daily Mail.

Жінок традиційно розглядають як "контейнер для дитини", наголошує шведський експерт з ожиріння Стефан Росснер.

На початку 1980-х років австралійські дослідники виміряли вагу більш, ніж 2 тисяч вагітних жінок, і дослідили стан їхнього здоров'я 21 рік потому.

41% вагітних жінок набрали тоді належну кількість ваги, тоді як 31% - зайву. За два десятиліття останні виявилися у 4,5 рази більш схильними до ожиріння, а також на 40% більш схильними до захворювання на діабет.

"Це дослідження є першим, щоб показати, що надлишкова вага під час вагітності має тенденцію зберігатися протягом десятиліть", - зазначає науковець з Університету Квінсленда Абдулла Аль Мамун.

80% пацієнтів клінік, де лікують від ожиріння - це жінки, стверджує голова міжнародної організації Obesity Task Force професор Джеймс.

"Багато років ми чуємо від багатьох з цих жінок, що вони мали великі проблеми після того, як набрали вагу під час вагітності", - каже він.

Зазвичай лікарі радять майбутнім мамам набирати не більше 11,5 кілограмів. У лютому ж фахівці британської Національної системи охорони здоров'я підкреслили, що немає потреби істотно збільшувати кількість калорій в останньому триместрі вагітності. Насправді варто додати лише 200 кілокалорій на день, щось на кшталт маленького бутерброда.

Надлишкова вага може забрати у людини 9 років життя, а також підвищити ризик виникнення проблем зі здоров'ям, включаючи діабет, серцеві захворювання, інсульти, безпліддя, депресію та деякі види раку, застерігають вчені.

Небезпека чатує й на чоловіків - науковці стверджують, що 20-річні молодики із зайвою вагою, швидше за все матимуть її протягом усього життя, а також ризикують померти раніше.

Реклама:

Головне сьогодні