Розроблено гель, що вдвічі зменшує ризик ВІЛ-інфекцій

— 20 липня 2010, 11:03

Якщо результати досліджень підтвердяться при довгостроковому тестуванні, то новий гель, що містить ліки від СНІДу тенофовір, може допомогти тим жінкам, чиї партнери відмовляються використовувати презервативи.

Необхідність прориву в боротьбі з поширенням ВІЛ-інфекції назріла давно, особливо в районах Африки південніше Сахари, де жінки складають більше 60% всіх інфікованих, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Багато жінок у цих країнах змушені займатися сексом без презервативів і більш піддані ризику зараження. Таким чином, новий гель може стати для них єдиним засобом захисту.

Агентство ООН по боротьбі зі СНІДом вітає результати дослідження, пообіцявши провести в серпні консультації в ПАР за участю фахівців і обговорити наступні кроки з впровадження ліків.

Результати дослідження, що проводилося протягом трьох років Центром за програмою дослідження СНІДу в Південній Африці, були представлені на Міжнародній конференції зі СНІДу у Відні.

Гель використовувався одноразово за 12 годин і через 12 годин після статевого акту жінками у віці від 18 до 40 років і довів свою безпеку та ефективність.

"Ми вперше спостерігаємо, як мікробіцид дає позитивний результат, який можна назвати статистично значимим", - сказав з цього приводу директор Національного інституту алергії та інфекційних захворювань доктор Ентоні Фаучі.

За словами дослідників, у жінок, які користувалися гелем, знижувався ризик зараження герпесом. Ця розповсюджена інфекція, що передається статевим шляхом, у свою чергу збільшує імовірність зараження вірусом ВІЛ.

На думку Мішеля Сідібе, виконавчого директора UNAids, агентства ООН, що займається боротьбою зі СНІДом, 20 років досліджень не минули даром, і тепер у жінок є зброя, якою вони можуть самостійно користуватися для боротьби з цим захворюванням.

"Ми дали жінкам надію", - заявив Мішель Сідібе. "Вони вперше можуть самостійно займатися профілактикою СНІДу".

Гендиректор Всесвітньої організації охорони здоров'я доктор Маргарет Чан також високо оцінила розробку Caprisa.

"Ми сподіваємося, що результати досліджень підтвердяться", - сказала вона. "І коли безпека й ефективність ліків буде доведена, ВООЗ почне працювати зі своїми партнерами, щоб прискорити доступ до цих лік".

Реклама:

Головне сьогодні