Вакцинація не голкою, а пластирем – наукова розробка

— 20 липня 2010, 12:08

Заяву такого змісту зробили американські вчені після низки успішних випробувань нової вакцини, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Пластир з вакциною вкритий сотнями мікроскопічних голочок, які розчиняються під шкірою, вводячи в організм ліки.

Випробування нового методу вакцинації на мишах засвідчили, що імунний захист внаслідок введення вакцини пластиром може виявитися кращим, ніж при традиційному вколюванні.

Автори дослідження в статті, яку розмістило спеціалізоване видання "Nature Medicine", стверджують, що масове виробництво вакцинних пластирів дасть у майбутньому можливість проводити вакцинацію вдома, не звертаючись до медиків.

Кожен пластир, виготовлений дослідниками університету Emory University і технологічного інституту штату Джорджія, містить 100 мікроголочок завдовжки всього 0,65 мм.

За розрахунком розробників технології, голочки пробивають верхній шар шкіри, розчиняючись від контакту.

Для випробування нової технології вчені начинили голочки пластира вакциною проти грипу.

Одній групі мишей вакцину вводили традиційним методом голкових ін'єкцій, а іншій групі мишей наклеїли пластирі з вакциною. Третій групі мишей наклеїли пластирі без вакцини.

Через три місяці дослідники виявили, що пластир викликав надійніший імунітет у мишей, ніж ін'єкція.

Якщо додаткові тестування доведуть ефективність методу введення вакцин медичними пластирами, то вакцинація стане безболісною процедурою, яку можна буде провести вдома.

Дослідники також кажуть, що новий метод полегшить масову імунізацію населення під час пандемій, бо пластирі з вакциною можна буде розсилати поштою.

Хоча автори дослідження працювали лише з вакциною грипу, вони кажуть, що ця технологія стане в пригоді і для інших вакцин.

Співавтор дослідження професор Річард Компанс каже, що вакцину не треба вводити дуже глибоко, бо клітин імунної системи більше під поверхнею шкіри, ніж у м'язах. Він висловив надію, що вже в найближчі кілька років буде проведено випробування методу на людях.

Реклама:

Головне сьогодні