Тест

Холодний чай з пляшок шкодить ниркам

На думку вчених, цей напій містить високу концентрацію оксалатів - речовин, що приводять до сечокам'яної хвороби.

Оксалати присутні і в традиційному заварному чаї, але не в тій кількості, щоб сприяти формуванню каменів, повідомляє Gazeta.ua з посиланням на Medicalnewstoday.com.

Найбільш частою причиною появи каменів у нирках фахівці називають недостатнє споживання рідини. У спеку люди швидше втрачають воду через підвищене потовиділення.

Обезводнення у поєднанні зі споживанням холодного чаю з пляшок підвищує ризик утворення каменів у нирках, особливо у людей, які до цього схильні.

"Люди прагнуть пити влітку більше рідини, - пояснює фахівець університетської клініки доктор Джон Мілнер, - багато хто хоче холодного чаю з пляшок, вважаючи, що це смачна альтернатива. Проте насправді вони роблять собі ведмежу послугу".

На думку дослідників, велика частина любителів чаю з пляшок вважають, що цей напій здоровіший, ніж газована вода і пиво.

Але лікарі попереджають, що найкращою заміною промислово виготовленого холодного чаю є звичайна вода. У неї для смаку можна додати скибочку лимона, в якому містяться цитрати, що перешкоджають утворенню каменів у нирках.

Саме свіжий цитрус, а не його штучний аналог-ароматизатор допомагає пригальмувати розвиток сечокам'яної хвороби навіть у тих, хто до неї схильний.

Крім того, холодний чай з пляшок погано вгамовує спрагу через високий вміст цукру. Та і набору зайвої ваги вони теж сприяють.