Нечищені зуби можуть довести до інфаркту - науковці

— 6 вересня 2010, 14:45

Науковці з Університету Бристоля виявили, що бактерія, відповідальна за руйнування зубної емалі та захворювання ясен, здатна "прориватися" до системи кровообігу й призводити до утворення тромбів.

Ті ж, у свою чергу, можуть стати причиною інфаркту або інсульту, повідомляє The Telegraph.

Зазвичай стрептококова бактерія мешкає у роті, проте у випадку кровотечі ясен вона здатна потрапляти у кров.

"Люди мають знати, що так само як дотримуватися дієти, контролювати кров'яний тиск, рівень холестерину та (кількість) фізичних вправ, вони мають підтримувати добру гігієну зубів, аби мінімізувати ризик проблем із серцем", - наголошує мікробіолог Говард Дженкінсон.

Використовуючи протеїн зі своєї поверхні, стрептокок будує собі "щит", змушуючи тромбоцити з'єднуватися між собою.

Науковцям уперше вдалося прослідкувати, як відбувається цей процес на рівні однієї протеїнової молекули.

"Коли відбувається скупчення тромбоцитів, вони повністю вкривають бактерію. Завдяки цьому утворюється захисне покриття не лише від імунної системи, а й також від антибіотиків, що могли б бути використані для лікування інфекції", - пояснює Дженкінсон.

"На жаль, так само, допомагаючи бактерії, скупчення тромбоцитів може стати причиною утворення маленьких згустків крові, наростів у клапанах або запалення кров'яних судин, що може блокувати надходження крові до серця або мозку", - каже він.

Втім, метою проведеного дослідження є не лише спонукати людей до того, щоб вони частіше брали до рук зубну щітку чи нитку.

Результати, одержані науковцями, мають прискорити розробку ліків, що перешкоджатимуть утворенню тромбів у крові.

Реклама:

Головне сьогодні