Як здорова їжа подовжує життя – результати науковців

— 19 жовтня 2010, 11:16

Науковці підтвердили, що корисна дієта здатна на третину зменшувати рівень холестерину, на 8% знижувати кров'яний тиск та покращувати пам'ять, повідомляє The Daily Mail.

Представники Lund University розглянули вплив споживання різноманітних продуктів, що мають протизапальні властивості, на організм здорової людини.

"Результати перевершили наші сподівання", - каже автор дослідження, голова Центру антидіабетичного харчування професор Інгер Б'йорк.

[L]

Давно відомо, що здорова дієта здатна захистити людину від цілої низки хвороб, від серцевих захворювань до раку.

У попередніх дослідженнях висвітлювались корисність фруктів та овочів, багатих на антиоксиданти, горіхів, жирної риби та продуктів з цільного зерна.

Натомість останнє дослідження довело, що системний підхід до раціону має істотніший вплив на здоров'я людини, ніж додавання окремих корисних продуктів.

Професор Б'йорк стверджує, що неможливо дослідити, які з продуктів мають найбільш позитивний ефект.

У дослідженні взяли участь 44 добровольці віком 50-75 років з добрим станом здоров'я, проте з надлишковою вагою.

Продукти, які протягом чотирьох тижнів споживали піддослідні, мали на меті прибрати запальний процес в їхньому організмі. Саме він, вважають науковці, є причиню виникнення метаболічного синдрому і, звідси, ожиріння, діабету 2 типу та кардіоваскулярної хвороби.

Тестова дієта була багатою на антиоксиданти, продукти з низьким глікемічним індексом, жирні омега-кислоти, цільнозернові продукти, пребіотики та в'язкі харчові волокна.

Добровольці їли жирну рибу, ячмінь, соєвий білок, мигдаль, корицю, оцет та певний тип цільнозернового хліба.

По завершенню експерименту аналізи виявили зниження в піддослідних рівня холестерину на 33%, ліпідів крові - на 14%, а маркера ризику виникнення кров'яних бляшок - на 26%.

Маркер запалення в організмі також значно знизився, тоді ж як пам'ять та когнітивна функція - поліпшилися.

"Ми сподіваємося, що ці результати в здорових суб'єктів надихнуть суспільство на збільшення профілактичних зусиль", - каже він.

Запалення вважається ключовою причиною виникнення в людини хронічних захворювань, а також перетворення клітин на ракові.

Реклама:

Головне сьогодні