В очікуванні грипу: як підготуватися і не захворіти

Черги в аптеках, в яких уже нічого немає, обличчя в масках на ринках, у маршрутках і на роботі. І щоденні звіти МОЗ, мов з лінії фронту: сьогодні від грипу померло скільки-то людей.

Суцільна паніка, страх і карантин. Так рік тому в Україні стартувала епідемія "свинячого грипу". Перші сім смертей були зафіксовані в Тернопільській області. МОЗ спочатку заперечував, що загадковий вірус - це A/H1N1. І офіційно оголосив епідемію лише через тиждень після її початку 29 жовтня - коли з'явилися перші лабораторні підтвердження вірусу.

Епідемія розвивалася двома хвилями: перший пік припав на початок листопада, другий - на другу половину грудня. Потім почався плавний спад захворюваності, але остаточно люди припинили хворіти лише в середині весни.

Усього ж за час епідемії від грипу A/H1N1 померло більш тисячі осіб.

Грипозний прогноз

Епідемія "свинячого грипу", за прогнозами Центру грипу при МОЗ, нас чекає і цього року. Орієнтовно - у листопаді-грудні. Причому серед трьох штамів грипу, що очікуються у нас, найсерйознішу небезпеку представляє саме A/H1N1 ("свинячий грип").

Усього може перехворіти на грип від 6,5 до 7,5 мільйонів українців (минулого сезону перехворіли 7,7 мільйонів).

"Але таких серйозних ускладнень вже не буде. По-перше, у тих, хто перехворів, уже є імунітет. По-друге, цього разу ступінь готовності вище", - відзначив директор Центру грипу Олександр Гриневич.

"Цього року достатньо апаратів штучного дихання, "Таміфлю", масок і всього необхідного. Тож навряд чи повториться хвиля смертей", - прогнозує заступник головного санлікаря Тернопільської області Нінель Цяпа.

Влада до епідемії готуються. "Зараз у кожному регіоні є лабораторія, здатна визначити тип вірусу грипу, але тест-систем ще немає. Закупівлі тест-систем будуть йти за рахунок місцевих бюджетів", - відзначила керівник парламентського комітету з питань охорони здоров'я Тетяна Бахтєєва.

За її словами, все інше, у тому числі маски, противірусні ліки й апарати штучного дихання є.

А от із препаратом "Таміфлю" є питання. "Україною було отримано 804 тисячі упаковок "Таміфлю". На сьогодні залишилося 500 тисяч, з них 30% прострочені. Але і придатного обсягу має вистачити на всіх", - зазначила Бахтєєва.

Наскільки страшний чорт

Про те, що зробити, щоб не захворіти "свинячим грипом" у цьому сезоні, розповідає відомий педіатр Євген Комаровський, який торік першим з лікарів заявив, що паніка навколо "свинячого грипу" - штучна.

"Заходи профілактики грипу й ГРВІ однакові щороку. Вони базуються на режимі повітря (тобто в приміщенні треба провітрювати), стані слизових оболонок (ніс періодично треба мазати тією ж оксоліновою маззю або навіть пирскати фізрозчином, щоб слизові оболонки не пересихали)", - зазначає лікар.

[VR] Згідно зі статистикою МОЗ, усього під час епідемії захворіли 7 753 635 осіб (16,87% населення України).

До лікарні потрапили 371 512 осіб (5,72% з числа всіх хворих).

З них, за даними МОЗ, померли в Україні від "свинячого грипу" і його ускладнень 1128 людей (0,02% з числа хворих).

Варто зауважити, що в середньому від пневмонії в Україні за рік помирає 5-6 тисяч осіб, але статистику по смертях саме від грипу стали вперше вести лише в 2009-му. [/VR]

"Але головне, люди повинні цікавитися цим самі, читати газети, сайти. І тоді в розпал епідемії грипу ви не підете з дитиною в супермаркет. Організм людини так влаштований, що ГРВІ не є для нього смертельними хворобами. Якщо людина не живе в стані стресу, не голодує і не мерзне, то вона легко за 5-6 днів справляється з цим вірусом", - пояснює Євген Комаровський.

"Якщо поруч з вами знаходиться хворий ГРВІ й у вас немає імунітету, ви обов'язково захворієте, які б таблеточки ви не пили. Тому головне, щоб поруч було поменше хворих ГРВІ. Краще пройтися пішки, а не їхати в транспорті. Офісним працівникам треба пам'ятати, що приміщення треба регулярно провітрювати", - додає він.

Не вірить Комаровський і в маски на вулиці. "ВООЗ вважає доведеною ефективність масочного режиму всередині лікарень. Ходити в ній вулицями - це смішно", - каже він.

Профілактика грипу

Також правилами профілактики грипу поділилися Олег Назар, головний імунолог Києва, і Геннадій Апанасенко, професор, д.м.н., завкафедри спортивної медицини Національної медакадемії.

Часниковий захист

Якщо у вас немає запалення травної системи, нирок і ви не комплексуєте через запах, вранці, виходячи з будинку, з'їжте пару зубчиків часнику. Фітонциди, що містяться в ньому, "вб'ють" віруси, що будуть навколо. Правда, забійна сила фітонцидів залежить від інтенсивності часникового запаху.

Якщо ж почуття прекрасного пересилить інстинкт самозбереження, можете повісити на шию антигрипозний "кулон" - 1-2 зубчики часнику. Або ж наріжте їх і покладіть на блюдце, яке поставте біля себе на робочому столі.

Меню з "аскорбінкою"

Вітамін С підтримує імунітет у повній бойовій готовності. Тому налягайте на цитрусові. І не забудьте про ківі, квашену капусту й картоплю (в них теж багато "аскорбінки").

Чистота

Віруси під час епідемії можуть бути на всьому, до чого ви доторкаєтеся. Тому прийшли з вулиці - ретельно вимийте з милом руки. І намагайтеся протягом дня мити їх частіше.

Поменше тріть ніс та очі: так ви доставите віруси, якщо ви не встигли змити їх з рук, прямо до "входу" у ваш організм. Частіше влаштовуйте вологе прибирання на робочому місці й у себе вдома: разом з пилом ви ліквідуєте і віруси, що можуть у ньому осісти.

Мажте і "мийте" ніс

Дістаємо з аптечних засіків оксолінову мазь (її можна замінити вазеліном або будь-яким жирним кремом) і щедро мажемо нею в носі перед виходом з будинку. Вона здатна затримати віруси, що будуть атакувати ваш організм через ніс.

Прийшовши на роботу, "віруси, що потонули" у мазі, вимийте за допомогою мильної води. До речі, водою можна не тільки очищувати, але і загартовувати ніс. Щоранку набирайте в долоню прохолодну воду, втягуйте її носом і випускайте. І так 3-4 рази.

Завдяки цьому в носі буде створюватися локальний стрес, і мозок даватиме команду приганяти до слизових носа протизапальні речовини. На кілька годин вони зроблять ваш ніс неприступним для вірусів. А отже можна обійтися і без оксолінової мазі.

Вилизуйте мед

Візьміть собі за звичку щоранку облизувати тарілку з розмазаним по ній медом. Так ви поліпшите кровообіг у ротоглотці, що також зустрічає першою віруси. А якщо є гарний кровообіг, стінки судин стають непроникними для "агентів" грипу.

Їжте пряну їжу

Вона поліпшує кровообіг. Це відіграє свою роль у профілактиці грипу тому, що інфекція легше приживається, коли судини спазмовані.

Мийте посуд окропом

Він нейтралізує віруси, що встигнуть на неї потрапити. Особливо це важливо робити з офісним посудом.

Провітрюйте приміщення

Якщо цього не робити, концентрація вірусів зашкалюватиме. Тому мінімум щогодини на 5 хвилин запускайте в кімнату потоки свіжого повітря.

Ходіть в лазню та сауну

Якщо ви після літа відразу ж відновили походи в сауну, то підготували потужну антигрипозну броню. Тому що ефект від парильні виникає через 2 місяці.

Але якщо ви згадали про сауну зараз, то все рівно починайте ходити: до зими натренуєте імунітет. І обов'язково сходіть в баню, якщо промерзли. Так ви не дасте шансів застуді. Вона вийде разом з потом.

Займайтеся спортом

Будь-яке фізичне навантаження поліпшує кровообіг. А ви вже знаєте, чому це важливо для профілактики грипу. Плюс до того під час спортивних занять організм насичується киснем, завдяки чому утвориться більша кількість нових імунних клітин і імунна система краще боротиметься з незваними гістьми - вірусами.

Урізання:

Згідно зі статистикою МОЗ, усього під час епідемії захворіли 7 753 635 осіб (16,87% населення України).

До лікарні потрапили 371 512 осіб (5,72% з числа всіх хворих).

З них, за даними МОЗ, померли в Україні від "свинячого грипу" і його ускладнень 1128 людей (0,02% з числа хворих).

Варто зауважити, що в середньому від пневмонії в Україні за рік помирає 5-6 тисяч осіб, але статистику по смертях саме від грипу стали вперше вести лише в 2009-му.

За матеріалами "Сегодня"

Реклама:

Головне сьогодні