Сміх підвищує шанси завагітніти при штучному заплідненні

— 13 січня 2011, 15:02

Дослідники з медичного центру Асаф ха-Рофе в Цріфіне провели експеримент на 219 жінках, що проходять процедуру штучного запліднення.

Половину з них безпосередньо після перенесення ембріона в матку протягом 15 хвилин розважав спеціально навчений клоун. Одягнений в костюм кухаря, він показував фокуси і жартував про приготуванні їжі, пише Лента.ру з посиланням на The Daily Mail.

У 36,4% пацієнток, яких смішив клоун, екстракорпоральне запліднення призвело до вагітності. Серед інших цей показник склав лише 20,2%.

Після введення поправок на такі фактори як вік, тип безпліддя і число перенесених ембріонів виявилося, що сміх після процедури підвищив вірогідність вагітності більш ніж удвічі.

Керівник дослідження Шевах Фрідлер розповів, що він вирішив провести подібний експеримент, коли ознайомився з публікаціями про потенційний антистресовий вплив сміху - безпліддя і проходження екстракорпорального запліднення є стресом для будь-якої жінки.

Фрідлер підкреслив, що конкретний механізм впливу сміху на успіх штучного запліднення залишається нез'ясованим. Однак він порадив іншим клінікам штучного запліднення випробувати свою розробку, оскільки виступ клоуна є однією з найбільш безпечних процедур.

Реклама:

Головне сьогодні