Куріння починає вбивати з першої затяжки - науковці

— 17 січня 2011, 14:05

Після перших затяжок майже відразу утворюються речовини, що викликають ракові захворювання.

Результати невеликого за масштабами дослідження, опублікованого в журналі Chemical Research in Toxicology, являють собою жорстке і недвозначне попередження курцям, передає Бі-Бі-Сі.

Довгостроковий збиток, що наноситься здоров'ю курінням, - від серцевих захворювань до різних видів раку - добре відомий. Нове дослідження доводить, що шкода організму наноситься першою ж сигаретою.

Дослідники перевірили вміст у крові 12 пацієнтів хімічних речовин, пов'язаних з раком, - поліциклічних ароматичних вуглеводнів (ПАВ).

ПАВ, додані до сигарети, були перероблені організмом і перетворилися в іншу речовину, яка пошкоджує ДНК і призводить до раку. В експерименті весь цей процес зайняв від 15 до 30 хвилин.

Професор Стівен Хехт з Університету Міннесоти вважає, що проведена вченими робота "унікальна, тому що вперше досліджено метаболізм ПАВ, що вдихаються з димом сигарети, без впливу інших факторів, таких як забруднення повітря або їжа".

"Результати дослідження повинні послужити серйозним попередженням тим, хто хоче долучитися до куріння", - додав професор Хехт.

"Кожен знає, що куріння може призвести до раку легенів. Найстрашніший висновок цієї доповіді полягає в тому, що він показує, як швидко починається шлях до раку - він займає не 30 років, а півгодини після першої цигарки", - зауважив Мартін Докрелл із благодійної організації "Ash".

Реклама:

Головне сьогодні