Чоловіки помирають раніше за жінок через паління - вчені

— 19 січня 2011, 10:56

Дослідницька робота, опублікована в журналі Tobacco Control, ґрунтується на аналізі статистичних даних зі смертності населення країн Європи.

У більшості країн різниця між жіночою та чоловічою смертністю на 60% обумовлена захворюваннями, що пов'язані з палінням, повідомляє Бі-Бі-Сі.

[L]

Так, у Британії тривалість життя у жінок на чотири роки вище, ніж у чоловіків, хоча в останні роки цей розрив почав зменшуватися.

Алкоголь займає друге місце серед причин гендерних розбіжностей у смертності: його вплив виявляється вирішальним у 20% випадків.

Раніше експерти вважали, що істотна різниця в показниках смертності у чоловіків та жінок пов'язана з фізіологічними розбіжностями і з тим, що жінки більш охоче звертаються за медичною допомогу.

Серед 30 європейських країн мінімальні розбіжності між чоловічою та жіночою смертністю спостерігаються в Ісландії та Британії, де щороку помирає на 200 чоловіків більше, ніж жінок (у розрахунку на 100 тисяч населення).

Найістотніший розрив - у Литві й Україні: тут цей показник складає 800 людей на рік.

"Ця наукова праця говорить про те, що співвідношення статей ґрунтується не тільки на фізіологічних розбіжностях, але і на соціальних, - говорить доктор Джеррі Маккарті, який очолює дослідницьку групу. - У більшості випадків вони пов'язані з вживанням тютюну".

Учені відзначають, що в цілому число курців почало знижуватися, однак визнають, що останнім часом спостерігається зростаюча схильність до алкоголю і сигарет серед молодих жінок.

"Необхідно заборонити виставляти тютюнові вироби на вітринах магазинів, - запевняє представник благодійної організації British Heart Foundation Наташа Стюарт. - Це теж різновид реклами, що схиляє молодь до вживання тютюну".

Реклама:

Головне сьогодні