Експерт із харчування: суперкорисність овочів та фруктів – це міф

— 25 січня 2011, 18:01

Звісно, овочі та фрукти смачні й барвисті, та чудово пасують до будь-якої страви. Втім, із точки зору здоров'я та травлення, вони мало що можуть запропонувати, стверджує авторка.

На думку Харкомб, порада споживати овочі й фрукти вісьмома порціями на день лише поглиблює одну з найбільших помилок у галузі здоров'я, пише The Daily Mail.

Зокрема, авторка спирається на дані, які, були одержані протягом європейського дослідження, що охопило 300 тисяч осіб з 8 країн. Стверджувалося, що люди, які з'їдають вісім або більше порцій свіжих продуктів на день, мають на 22% менше шансів померти від хвороб серця.

Однак, за час проведення дослідження від хвороб серця померли 1636 його учасників, що становить 0,5%. Менша частина померлих належала до групи піддослідних, які споживали більше овочів та фруктів. Втім, як зауважили дослідники, ці люди могли вести в цілому здоровіший спосіб життя, як то бути менш схильними до паління, вживати менше оброблених продуктів, бути фізично активними.

Отже, чого не слід робити, так це "перестрибувати" від зв'язку до причини. Не варто стверджувати, що "споживання більшої кількості фруктів та овочів знижує ризик смерті від серцевих хвороб", наголошує Харкомб.

Підтверджує цю думку й інше 8-річне дослідження, в якому взяли участь півмільйона людей. Воно довело, що фрукти та овочі не захищають від раку грудей, простати, кишечнику та легенів. Споживання цих продуктів не має жодного впливу на вірогідність розвитку цієї недуги.

Міф про чудодійні властивості овочів та фруктів народився в 1991-му році, як маркетингова кампанія Національного інституту раку США, та набув неабиякого успіху, говорить дослідниця.

Люди вірять у те, що фрукти й овочі є надзвичайно багатим джерелом вітамінів та мінералів. Проте істина полягає в тому, що з існуючих 13 вітамінів, фрукти можуть дати нам вдосталь лише вітаміну С. Містять вони й вітаміни А та К1 - але наш організм може їх отримати лише тоді, якщо вони змішані з жирами, наприклад, вершковим маслом чи оливковою олією. Водночас А (ретинол) та К2 можна знайти лише в продуктах тваринного походження.

Що до мінералів, фрукти є непоганим джерелом калію, заліза та кальцію, проте у м'ясі, рибі, яйцях та молочних продуктах двох останніх міститься безперечно більше. До слова, й вітаміну А значно більше в печінці, ніж у яблуці.

Харкомб застерігає, додавання до раціону п'яти, а надто восьми порцій фруктів та овочів, може мати контрпродуктивний ефект. Адже фрукти містять чимало фруктози, яка не метаболізується організмом так само, як глюкоза. Це є біохімічний факт, у який мало хто погоджується вірити - фруктоза прямує до печінки та зберігається там як жир.

Іншим традиційним аргументом на користь овочів та фруктів є те, що вони є "джерелом антиоксидантів". За цією теорією, ми потребуємо в нашій дієті якомога більше антиоксидантів, аби вони могли протистояти оксидантам, які пошкоджують наші клітини.

Для себе авторка вважає за доцільне радше докласти зусиль, аби уникнути потрапляння оксидантів до свого організму - через цукор, оброблені продукти, цигарковий дим, хімічні речовини.

Ще одна звична настанова дієтологів - споживати менше жирів. Звісно, коли йдеться про штучні транс-жири, що містяться в тістечках та печиві, то їх слід забороняти. Але навздогін не варто демонізувати й натуральні жири, які є в яйцях, рибі та м'ясі, каже експерт.

Що ж до начебто корисних харчових волокон, то людський організм узагалі не здатний їх перетравити, говорить Харкомб.

Наостанок авторка пропонує власний перелік корисних продуктів, які варто включити до свого раціону. Це печінка, в якій є вдосталь усіх вітамінів та мінералів, сардини - де є вітамін D та кальцій, яйця - вітаміни А, В, D, Е та К, а також залізо, цинк, кальцій, тощо.

Незайвими також буде соняшникове насіння, яке дасть вам магній, цинк та вітамін Е, і темно-зелені овочі, багаті на вітаміни С, К та залізо - броколі або шпинат. Заради кальцію та вітамінів А і D варто пити молоко, а з вівсянки ви одержите магній, цинк та вітамін В. Магній разом із цинком містяться також у какао.

Реклама:

Головне сьогодні