До 35 років ризик жіночого безпліддя стає в шість разів вищим - лікарі

— 28 січня 2011, 12:51

До такого невтішного висновку дійшли фахівці Королівського коледжу акушерства та гінекології, повідомляє The Daily Mail.

Старші пацієнтки також мають більший ризик виникнення ускладнень під час вагітності, небезпечних як для матері, так і для дитини. Жінки у віці близько 40 років є більш схильними до викиднів, позаматкової вагітності, передчасних пологів, прееклампсії, а також частіше потребують кесаревого розтину, зазначають фахівці.

Синдром Дауна та інші генетичні порушення також частіше вражають дітей старших матерів.

Що до чоловічої плідності, вона після 25 років також починає стрімко знижуватися. Лікарі констатують, партнерці 40-річного чоловіка, навіть якщо самій їй буде 20, потрібно в середньому два роки, аби досягти бажаної вагітності.

За останні 20 років кількість британок, які стали мамами вже після 40 років, зросла втричі, констатують фахівці.

Усе більше пар з різних причин відкладають появу нащадків на потім, не усвідомлюючи в повній мірі всі можливі наслідки та ризики цього рішення.

"Чіткі факти щодо фертильності мають бути доступні для жінок будь-якого віку, аби нагадувати їм про те, що найбезпечнішим віком для народження дітей лишаються 20-3років", - наголошує співавтор дослідження, співробітник Кінгстонської лікарні Девід Аттінг.

Кампанії, що мають на меті попередження вагітностей серед підлітків та підвищення популярності контрацептивних засобів можуть мати й зворотній бік медалі, застерігають медики. У молодих людей може складатися враження, що вони мають змогу відсувати своє батьківство на невизначений термін.

"Хибне відчуття безпеки" дає жінкам і можливість процедури екстракорпорального запліднення.

Лікування ж безпліддя в жінок старших за 44 роки буває успішним лише в 4%. Більш ніж половині 40-річних жінок доводиться застосовувати донорські яйцеклітини.

Про ризик, що несе з собою "відкладене" батьківство, слід розповідати в школі так само, як і про безпечний секс, запевняють науковці.

Реклама:

Головне сьогодні