Біль зменшується, якщо дивитися на його джерело - дослідження

— 10 лютого 2011, 18:19

Дослідники з Великобританії та Італії експериментальним шляхом дійшли висновку, що дивлячись на хворе місце або рану, ви краще переносите біль, повідомляє Бі-Бі-Сі.

У ході експериментів, що проводилися на кошти британської Ради з біотехнологічних та біологічних досліджень, учені з університетів Лондона та Мілана прикладали джерела тепла до рук 18 добровольців.

У результаті з'ясувалося, що коли добровольці могли бачити в дзеркалі свою гартовану руку, їм вдавалося витримувати температуру на 3 градуси за Цельсієм вищу, ніж у випадку, коли цю руку затуляв непрозорий предмет.

"Зазвичай дітей просять відвернутися, коли у них беруть аналіз крові або роблять ін'єкцію, але ми виявили, що насправді вигляд рани діє як знеболююче", - пояснює один з авторів дослідження професор Петрік Хаггард.

"Між больовими та візуальними сигналами існує досить цікава кореляція", - додає він.

"Переключення уваги на наше власне тіло обіцяє принципово новий спосіб боротьби з болем", - говорить керівник дослідження доктор Флавія Манчіні.

Біль залишається однією з головних проблем національної охорони здоров'я.

"Тільки у Великобританії кілька мільйонів людей регулярно відчувають біль, і це впливає на якість їхнього життя", - пояснює консультант Центру з вивчення больових відчуттів при лондонському Університетському коледжі доктор Пол Нанді.

"До того ж, біль спричиняє величезні економічні збитки", - продовжує доктор Нанді. "Лише хронічний біль у спині "коштує" економіці 16 мільярдів фунтів стерлінгів на рік".
Реклама:

Головне сьогодні