Цинк може допомогти при застудах

— 16 лютого 2011, 17:51

Дослідники підсумували дані, отримані в ході 15 клінічних досліджень, в яких брали участь у цілому 1360 осіб, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Ці результати свідчать: якщо цинк вживається в перший день після початку застудного захворювання, відновлення організму відбувається швидше.

Відомо, що в середньому дорослі хворіють на застуду два-чотири рази на рік, а діти - до 10 разів.

Зараз відомо про існування 47 риновірусів, що викликають простудні захворювання.

Фахівці вважають, що прийом препаратів, що містять цинк, може знизити поширення таких вірусів, оскільки цинк стимулює утворення захисної оболонки на вірусних збудниках, що перешкоджає їх проникненню через слизисті мембрани в дихальних шляхах.

Крім того, отримані дані свідчать, що цинк перешкоджає розмноженню вірусів, принаймні в лабораторних умовах.

Клінічні дослідження, що проводилися в Індії та Великобританії, свідчать, що прийом мікстур, таблеток або пастилок, що містять поєднання цинку, приводить до більш швидкого зникнення симптомів простудних захворювань.

При цьому діти, що вживають по 15 мг цих лікарських засобів у формі сиропу або пастилок щодня протягом п'яти місяців або довше, хворіли на застуди рідше однолітків, що вживали плацебо.

Однак залишається безліч питань щодо дозувань таких препаратів. Відомі випадки, коли вони викликають алергії та небажані реакції організму, найчастіше нудоту.

Крім того, у великих дозах цинк, як і інші метали, може викликати інтоксикацію.

Реклама:

Головне сьогодні