Тест

Інтимні проблеми українок

У 39% жінок віком від 20 до 80 років є негаразди в інтимному житті. Такими є результати міжнародних досліджень, в яких брали участь 27 500 жінок із 29 країн. Проте тільки 1% жінок з такими делікатними проблемами звертаються за допомогою до спеціалістів, тоді як свої сексуальні негаразди лікарям довіряють 14% чоловіків.

Українки також не звикли консультуватися з сексологами. Наприклад, у Київському центрі планування сім'ї, сексології та репродукції на первинну консультацію приходять лише 2-3 жінки щодня. І лише третина з них потерпає від дисгармонії в інтимних стосунках з партнером. Інші йдуть до сексологів з проблемами безплідності, ендокринної патології тощо, каже завідувач центру Борис Ворнік.

Довіряють сексологам переважно пацієнтки, які не досягли сорокарічного віку. Таких близько 80%.

"До 40 років у людей або вже певні усталені стосунки, які влаштовують обох партнерів, або ж вони звикають до думки, що їм нічого не допоможе і тому за цією допомогою не потрібно ходити. Що абсолютно не правильно", - розповідає професор Борис Ворнік.

Лікарі ж радять приходити до спеціалістів одразу, як виникли будь-які негаразди в інтимному житті: чи то зниження бажання, чи відсутність оргазму більше, ніж у 50-75% випадків, чи больові відчуття під час статевого акту тощо. Адже вчасне та грамотне лікування в переважній більшості допоможе подолати інтимні негаразди, переконують медики.

"Ранні пташки"

Раніше жіноче сексуальне здоров'я розглядалось у контексті дітородної функції і закінчувалось із менопаузою.

Сьогодні жінки починають жити статевим життям у більш юному віці, народження дитини планують на "кращі часи", а в похилому віці не забувають про інтим.

"Якщо колись статеві стосунки розпочинались у 19-20 років та пов'язувались із планами народити дитину, то зараз народження відкладається до 26-28 років", - ділиться спостереженнями головний науковий співробітник відділу сексопатології та андрології Інституту урології АМН України Оксана Ромащенко.

Сексуальний же дебют, за словами колишнього головного дитячого акушер-гінеколога МОЗ України Тетяни Татарчук, у третини підлітків відбувся в 15 років. Ці стосунки увінчались 13200 вагітностями, четверть з яких так і не закінчилась пологами. Така динаміка протягом п'яти років майже не змінювалась: плюс-мінус кілька вагітностей.

Окрім небажаного запліднення "ранній сексуальний дебют небезпечний ризиком швидко "вигоріти", перетворитись на "юних старців", яких нічим не здивуєш вже до 18-19 років", - розповідає доцент кафедри психіатрії, наркології і сексології Національного медичного університету ім. Богомольця сексолог Георгій Селюков.

Інтимні проблеми українок

"Коли говоримо про сексуальне нездоров'я жінки, маємо на увазі цілий комплекс проблем: психологічних, психофізичних, емоційних та їх відображення в певних фізичних проявах", - розмірковує головний спеціаліст з акушерства та гінекології МОЗ України В'ячеслав Камінський.

Тому тільки "лікар, розібравшись, розуміє, що в цієї жінки дисгармонія в сім'ї, а в цієї жінки - захворювання, які призводять до порушень сексуальних функцій, а в іншої - ендокринні розлади, в неї недостатньо гормонів. Інша - поведінково неграмотна", - пояснює Ворнік.

Винним у більшості сексуальних недуг українок, за спостереженнями Ворніка, є психологічний чинник. Тільки 25% припадає на інші захворювання.

Згідно з міжнародними дослідженнями, зменшення сексуального бажання у жінок з проблемами у сексі простежується у 26-43%, тоді як порушення в досягненні оргазму - 18-31%.

Медики тлумачать зниження лібідо тим, що сексуальне бажання найперше в голові жінки. Коли вона зайнята роботою, вихованням дітей, господарством, то пофантазувати часу не вистачає.

Мова йде про набуте зменшення сексуального бажання. За словами сексолога Георгія Селюкова, тільки одиниці страждають від конституційної фригідності, при якій жінка ні за яких умов не відчуває статевого збудження і оргазму.

"Первинне зниження або втрата сексуального бажання буває у хворих людей. А так звані асексуали насправді є антисексуалами. Вони відкидають сексуальність взагалі, як низьку та "брудну". Але насправді у них теж є сексуальність", - пояснює сексолог Георгій Селюков.

"Асексуали, які не хочуть сексу, - це глибоко хворі люди, в їхньому організмі на гормональному рівні щось дуже змінено. Коли ми говоримо про жіноче лібідо, маємо на увазі вторинний, опосередкований вплив на нього. Немає холодних жінок, є жінки не зігріті", - наголошує він.

Що ж стосується проблем при досягненні оргазму, то потрібно розуміти, що лікарі у більшості жінок простежують певну дистанцію від моменту активації сексуальної діяльності до старту оргастичної функції. В одних таке "визрівання" може тривати тиждень, в інших - місяць, рік чи десятиліття.

"Деякі вважають, що пік жіночої сексуальності припадає на 20-25 років. Але пік може припасти і на 45 років", - розповідає сексолог Георгій Селюков. Він додає: "Максимум сексуальної активності, ініціативності у чоловіків починається з 16-18 років, а в жінок ближче до 30 років, а то й пізніше. Хоч, звичайно, є й такі, що в 14-15 років дуже сексуально активні".

"Мені відомі ситуації, коли три-чотирирічні дівчатка переживають неодноразові оргазми, що виникають від свідомого сильного напруження промежини, живота, стегон тощо. У п'ять-сім років - це вже зовсім не рідкість. Відчуття, які сприяють пробудженню ерогенності, можуть виникати в 10-12 років, коли дівчата починають виконувати фізичні вправи (під час лазіння по канату, чи їзді на велосипедах, при ритмічному стисканні стегон) чи при направленні струменя води на статеві органи при гігієнічних процедурах після початку менструального віку", - пояснює сексолог.

Існує певна небезпека для жінок, що стартували в такому "форматі" реалізації своєї оргастичності. За словами Георгія Селюкова, жінка звикає до певного типу відчуттів, які практично неможливо відтворити в статевому акті, тому в неї виникає проблема в досягненні саме коітального (партнерського) оргазму.

Старим тут місце

За даними Американської Національної Ради людей похилого віку, третина подружніх пар, яким за 78, залишаються сексуально активними. До того ж 47% одружених жінок та 61% чоловіків, яким вже за 50, вважають, що сексуальні стосунки стали більш емоційно збагачені.

Дослідження проводились і в Україні в одному з госпіталів для ветеранів Великої Вітчизняної Війни. Люди, яким близько 80 років, і не думають сидіти на сонечку та згадувати колишні "подвиги". Таких було 32 із 144 подружніх пар.

"Пари, що зуміли адаптуватись одне до одного, у похилому віці при певних сурогатних формах сексуальних стосунків досягають психосексуального задоволення", - розповідає професор кафедри сексології та медичної психології ХМАПО Маріанна Маркова. І додає: "Воно у свою чергу сприяє покращенню психологічної реакції на старіння, соматичне одужання".

Щоб бути серед "обраних", важливо знати та розуміти процеси, що відбуваються в організмі людини з віком та адекватно реагувати. "Якщо у чоловіка є хоча би один палець - він не імпотент", - констатує Маркова.

Найстаршому пацієнту Київського центру планування сім'ї, сексології та репродукції 82 роки. Йому порадила звернутись за допомогою до спеціалістів 65-річна дружина.

"Вона сказала: "Так, я би хотіла ще пожити статевим життям та отримувати від цього задоволення. І я знаю, що мій чоловік здатний на це", - розповів Борис Ворнік та додав: "І прийшлось доказувати, що дійсно він здатний".

Допомога поруч?

За словами директора Українського інституту сексології і андрології Ігоря Горпинченка, 80-90% сексологів у нашій країні не орієнтовані на жіночі сексуальні проблеми. Вони менше обговорюються, менше вивчені, тому набагато менше спеціалістів. Хоч на 250 тисяч населення МОЗ передбачає наявність бодай одного лікаря-сексолога.

"Жіночі інтимні проблеми в принципі пов'язані з чоловічими, і ми декларуємо, що є сексуальні проблеми подружньої пари, а не чоловічі та жіночі. І найчастіше "вина" лежить посередині - між чоловіком та жінкою", - підсумовує Горпинченко.