Учені знайшли пояснення тому, як рак може "виліковувати" сам себе

— 28 лютого 2011, 11:51

Цей рідкісний вид раку шкіри прогресує дуже швидко, проте за кілька тижнів "виліковує" сам себе.

За все це несе відповідальність пошкоджений ген TGFBR1, вважають науковці.

У майбутньому, сподіваються вони, це відкриття допоможе долати інші типи ракових пухлин, пише The Telegraph.

Ген TGFBR1 бере участь у процесі виробництва протеїну, через який клітини одержують "послання" із інструкціями щодо свого зростання й розвитку. Злоякісні ж клітини, залежно від зрілості пухлини, інтерпретують ці команди в два цілком різні способи.

Спершу TGFBR1 гальмує зростання пухлин різних типів. Однак, коли рак досягає більш пізньої стадії та стає агресивнішим, ген, навпаки, сприяє їхньому зростанню та поширенню.

"Поламаний" ген TGFBR1 поводиться цілком протилежно. У пацієнтів із MSSE, що є його носіями, з'являється багато маленьких пухлин, проте в певний момент вони, не маючи "підтримки" потрібного гену, виліковуються самі.

Розгадати цю головоломку науковцям з Університету Данді вдалося, дослідивши ДНК 60 осіб із MSSE та 110 їхніх здорових родичів.

"Ми сподіваємося, що, проливши світло на те, як одному рідкісному виду раку вдається виліковувати самого себе, ми зрозуміємо більше про те, що йде не так в інших типах пухлин", - говорить дослідник раку, представник фонду Cancer Research UK Девід Гоуді.

"Темп прогресу в дослідженнях разу прискорюється з кожним роком - даючи нам можливість розробляти нові способи виявлення, спостереження та лікування цієї хвороби", - зазначив його колега Леслі Волкер.

Результати дослідження були опубліковані в журналі Nature Genetics.

Реклама:

Головне сьогодні