У школи повертають радянську традицію обов’язкового медогляду

— 17 березня 2011, 11:21

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту вирішило реалізувати ідею обов'язкової диспансеризації в усіх регіонах України.

Про це у середу заявив міністр освіти та науки, молоді і спорту Дмитро Табачник, пише Радіо Свобода.

Повернути радянську методику обов'язкового медичного огляду школярів вирішили харківські посадовці. У 2008 році до всіх шкіл міста виїжджала бригада лікарів, серед яких - обов'язково педіатр, невропатолог, кардіолог, хірург, офтальмолог, стоматолог та інші фахівці. За кілька днів вони оглядали в примусовому порядку усіх без винятку дітей віком від 6 до 17 років. Водночас батькам учнів пропонували анкетування, щоб дізнатися історію здоров'я їхніх чад та їхні звички.

Тепер ініціативу перебирає центральна влада.

"Готується спільний наказ Міністерства освіти та Міністерства охорони здоров'я. Найближчим часом ми почнемо суцільну фахову диспансеризацію за досвідом Харкова. Молодші класи ми проведемо до канікул. І впродовж вересня завершимо диспансеризацію другої половини наших школярів", - пояснив Табачник.

При цьому міністр додав, що батьки матимуть право відмовитись від медогляду.

Самі батьки дітей побоюються, що подібні медогляди накладуть на їхніх дітей безліч заборон. І зізнаються, що в разі потреби готові, як і раніше, купувати у медиків необхідні довідки.

Вчителі ідею освітнього міністерства підтримують. Після низки смертей на уроках фізкультури, такий медогляд міг би зняти відповідальність з педагогів. Хоча медогляд у школі не може бути таким якісним, як у спеціально обладнаних лікарських кабінетах, каже директор однієї із сільських шкіл Волинської області Федір Мельницький.

"Краще, коли лікарі приймають у кабінеті, де можуть обстежити. Ніж виїде три лікарі в школу і галопом пропустять за один чи два дні тих 140 діток", - сказав вчитель.

Продумати методику всеукраїнської диспансеризації закликають і правозахисники. Голова Харківської правозахисної групи Євген Захаров зауважує, що в школі дотриматись конфіденційності дуже важко. Якщо ж дитина виявиться хворою, від неї можуть відвернутися ровесники.

"Колишня радянська диспансеризація, коли виявляли на ранніх стадіях туберкульози, гепатити, це було добрим здобутком. Але необхідної культури приватності в Україні немає. Якщо у дитини знайдуть хворобу, про це знатимуть і вчителі, зможуть дізнатися і діти, й інші батьки, і дитина може бути піддана остракізму у цій ситуації", - прокменутвав правозахисник.

Між тим, у проекті наказу Міносвіти сказано, що дані про стан здоров'я людей, які пройшли медогляд, є таємницею, що охороняється законом.

Реклама:

Головне сьогодні