Сонце захищає від хронічних хвороб - науковці

— 29 березня 2011, 10:53

У своїй книзі "Ракові клітини не люблять сонце" засновник німецького Фонду попередження хвороб та інформаційної підтримки здоров'я Йорг Шпітц вимагає переглянути відношення до вітаміну D, який утворюється в організмі під дією сонячних променів.

"Сонце не викликає рак, а навпаки, захищає від нього", - стверджує він.

Шпітц прямо спростовує поширену думку, що сонячні промені сприяють зростанню злоякісних пухлин, пише Inopressa з посиланням на австрійське видання Der Standard.

"Сонячне світло є профілактикою і навіть засобом проти раку. Ракові клітини можуть утворюватися і розмножуватися, тільки якщо в організмі не функціонують контрольні механізми. Вітамін D найістотнішим чином підтримує ці процеси. Причому на всіх стадіях розвитку раку", - пише Шпітц.

Він закликає уникати "демонізації сонця", проте також тривалого впливу прямих сонячних променів.

Шпітц також підкреслює роль вітаміну D в імунній системі, посилаючись на приклад Японії, де в порядку експерименту взимку школярам давали штучно синтезований вітамін. В експериментальній групі порівняно з контрольною захворюваність вірусом грипу виявилася на 70% нижче.

"Вітамін D дозволяє імунним клітинам краще розпізнавати ворогів і включати механізми захисту", - пояснює вчений.

Шпітц вважає великою помилкою "контакти з сонцем" виключно під час літньої відпустки і виступає за регулярне перебування на сонці "щодня приблизно по 15 хвилин".

Більш точні рекомендації будуть залежати "від типу шкіри, широти знаходження, часу доби і сезону". Не варто також забувати, нагадує він, що надлишкова одяг, а також сонцезахисні креми в значній мірі блокують синтез вітаміну D.

Реклама:

Головне сьогодні