Лікарі загрожують епідеміями: в Україні закінчилися вакцини?

— 30 березня 2011, 15:48

Разом з цим є загроза і страшніше - епідемії дифтерії, кору та інших небезпечних хвороб.

В одній її столичних поліклінік кажуть, що вакцини приходять нерегулярно і в недостатній кількості.

"У нас 14 ділянок, на які ми повинні розподілити всі вакцини. Наприклад, нам виділили всього 20 штук пентаксиму (щеплення проти дифтерії, правця, поліомієліту, тощо). На кожну ділянку вийшло по одній-дві вакцини (повинно бути по 30-40). Прищепився той, хто прийшов першим", - говорить завпедіатріі Лариса Бобришева.

Столичний дитячий лікар Олена Мороз каже, останні щеплення дітям робили ще в грудні, пише Сегодня.

"Черга підійшла робити повторну вакцинацію, а діткам не робили і першу. Часто телефонують батьки, питають, коли ж привезуть щеплення", - говорить медик.

Проблема з постачанням планових вакцин актуальна для всіх регіонів країни.

"У нас закінчилися всі щеплення для дітей до року. А купити не кожному по кишені (375 гривень)", - каже головлікар херсонської поліклініки Ірина Таран.

За її словами, за цей квартал вони насилу половину норми щеплень зробили. В Одесі навіть за минулий рік недопоставили 70% від необхідної кількості вакцин.

"Наприклад, пентаксиму привезли 46% від заявленої кількості. Через відсутність вакцини тільки від кору і краснухи недопривили 9800 дітей до 2-х років", - розповіла завідуюча підвідділом облСЕС Людмила Красницька.

У комітеті ВР з охорони здоров'я нам пояснили, що країна залишилася без щеплень через тендери.

"Вчасно не змогли їх провести. Нікому було, оскільки ДП "Укрвакцина", яке займається тендерами, зараз зайняті розглядами в суді, на їх співробітників завели кримінальні справи", - стверджує глава комітету Тетяна Бахтєєва.

Але у Мінздоров'я запевняють, що вакцин вистачить до травня, а до цього часу все налагодиться.

"Перебої з поставками в деяких регіонах дійсно є, ми працюємо над проблемою", - сказав коротко завсектору імунопрофілактики населення МОЗ Сергій Платов.

Якщо ситуація не зміниться, Україна можуть чекати епідемії.

"Вакцинацію не можна відкладати. Якщо не зробити вчасно чергове щеплення - попередні підуть нанівець. А це загрожує епідеміями, які проходили з дифтерією в 1990-х і на кір у 2006 році", - говорить імунолог Віктор Малїївський.

Реклама:

Головне сьогодні