"Страшні картинки" на пачках сигарет з’являться восени 2012 року

— 30 березня 2011, 16:50

Дана постанова була ухвалена ще 19 січня, однак до цього часу її не оприлюднювали.

На картинках, які затвердив Кабмін, зокрема, будуть зображені уражені раком легені хворого, чоловік за ґратами з сигарет, труп людини та інші наслідки куріння.

Під картинками будуть розміщені текстові повідомлення: "Куріння викликає рак легень", "Куріння викликає залежність від тютюну - не починайте курити", "Курці вмирають рано", "Куріння викликає старіння шкіри", "Куріння знижує здатність жінок народжувати дітей", "Куріння руйнує артерії, викликає серцеві напади й інсульт" "Куріння може викликати повільну та болісну смерть", "Куріння під час вагітності завдає шкоди вашій дитині", "Куріння пошкоджує сперму і може призвести до імпотенції", "Відмова від куріння значно зменшує ризик небезпечних серцевих захворювань і захворювань легенів".

Згідно чинного законодавства це означає, що через 18 місяців, тобто з 30 вересня 2012 року, виробникам та імпортерам буде заборонено поставляти на ринок тютюнові вироби без нових попереджень, пояснює прес-служба МОЗ.

З 2007 року на тютюнових пачках в Україні розміщуються відносно великі (30% поверхні пачки) текстові попередження про небезпеку вживання тютюнових виробів. Проведені дослідження показали, що ці попередження підвищили поінформованість українців щодо наслідків тютюнокуріння і сприяли зменшенню його поширеності, яке спостерігається в Україні в останні роки.

Проте, як свідчить досвід інших країн, ефективність попереджень з часом зменшується, бо люди до них звикають. Тому Верховна Рада України, у відповідність до ратифікованої нашою державою Рамкової конвенції із боротьби проти тютюну, внесла зміни до законодавства, які передбачають збільшення розміру попереджень з 30% до 50%, збільшення кількості попереджень з 7 до 11, зміну тексту попереджень та доповнення їх малюнками або піктограмами.

Українська правда. Життя

Реклама:

Головне сьогодні