Привид Фукусіми. Кодекс самозбереження

Напередодні 25-тої річниці аварії на Чорнобильській АЕС, останні новини із далекої японської Фукусіми-1 викликають різні реакції в українців: від цілковитої переконаності, що після Чорнобилю нам вже ніщо не загрожує, до страху.

Крайнощі завжди є поганими порадниками, тому, враховуючи думку вітчизняних фахівців з ядерної безпеки, які стверджують, що в країні ситуація під контролем, все ж не завадило би освіжити в пам'яті загальні поради щодо особистої безпеки, бо, як каже японське прислів'я: "Життєвий досвід - батько мудрості, пам'ять - її мати".

Гігієна приміщення

Більшість продуктів радіоактивного розпаду - радіонуклідів, зокрема, цезію-137 та йоду-131, потрапляють в повітря у вигляді пари або аерозолю. Тому важливо захищати органи дихання: робити вологе прибирання у приміщеннях, пилососити стіни, уникати запилених та загазованих місць; намагатись частіше проводити час поза містом, на свіжому повітрі. При вході у приміщення не забувайте ретельно витирати ноги об вологу шматку та очищати вологою губкою взуття, зведіть до мінімуму вдихання пилу.

Особиста гігієна

Можливо, не варто нагадувати, але мити руки необхідно не лише перед вживанням їжі та після відвідання туалету, але і після повернення з вулиці. А ще - приймати душ: вранці - контрастний, ввечері - теплий, із подальшим розтиранням шкіри рушником. При роботі у запиленому приміщенні чи на будівництві - користуватись маскою, а краще - респіратором.

Харчові рекомендації

Питний режим. Вживайте лише очищену, фільтровану та артезіанську воду (не менше 6 склянок в день). З напоїв: зелений чай, настої шипшини та чорноплідної горобини, розведені водою свіжі фруктові, овочеві соки та ягідні соки з м'якоттю (до 2-х склянок в день).

Кулінарна обробка продуктів:

Механічна обробка. За рахунок правильної обробки сирих фруктів та овочів (миття та чищення) можна уникнути потрапляння значних кількостей цезію та стронцію. Для цього краще використовувати слабко лужну воду (з використанням питної соди).

"Їжа для перемоги. Здорове домашнє харчування на війні раціонів"
У коренеплодів потрібно зрізати на 1-1.5 см верхню частину головки, оскільки у цій частині накопичується понад 80% не лише радіоактивних, але і токсичних речовин (ртуть, свинець, кадмій). І видаляти шкірку з плодів. У капусти - верхній шар листочків та качан.

Вимочування. М'ясо та рибу та інші продукти перед приготуванням потрібно вимочувати у воді з додаванням невеличкої кількості оцту. Перед вимочуванням м'ясо подрібнюють.

Варіння. Будь-який відварений продукт втрачає при варінні до половини радіонуклідів (30% у прісній воді та до 50% - у солоній).

Смаження риби та м'яса краще уникати, оскільки при смаженні утворюється хрустка кірочка, яка затримає всі шкідливі речовини.

Бульйони. М'ясо потрібно залити холодною водою, проварити 10 хвилин, воду злити, потім долити свіжої та готувати до готовності.

Спеціальні продукти для виведення радіонуклідів.

В першу чергу це ті, які містять:

Кальцій. Кальцій сприяє виведенню радіоактивного стронцію-90 із організму, тому збагачення їжі продуктами з кальцієм лише зміцнить ваше здоров'я. Крім молочних продуктів невисокої жирності варто звернути увагу на такі джерела якісного легкозасвоюваного кальцію: насіння сезаму (1 повна столова ложка в день), капуста (білокачанна та морська), зелені листові овочі.

Для кращого засвоєння кальцію його потрібно вживати не відразу всією порцією, а частинами, і особливо ввечері, коли його засвоюваність досягає піку. Можна приготувати собі такий вишуканий десерт: збити в блендері склянку молока, по 1-ій чайній ложці насіння льону, сезаму, ¼ банана та неповної чайної ложки варення або меду.

Калій. Позитивна здатність калію заміщувати в організмі цезій-137 є дуже цінною, тому пам'ятайте, що 5 плодів кураги, чашка какао з молоком, 1-2 варені картоплини, жменька арахісу та мигдалю, чашка зеленого горошку мають бути регулярно на вашому столі.

Йод. Заміщує радіоактивний йод-131, а із продуктів, в яких його багато: свіжої та мороженої морської капусти (100-200 грамів в день), бананів, хурми, фейхоа, лимонів, лаймів, яблук можна приготувати безліч вишуканих, смачних та корисних страв та напоїв.

Варто також вживати продукти, багаті антиоксидантами, зокрема вітамінами С, Е, бета-каротином та селеном. Настій шипшини, морс із журавлини, смузі із обліпихи, терта морква із оливкової олією, печений гарбуз допоможуть вашому організму мати міцний імунітет.

Зубець часнику із тонесеньким (саме тонесеньким!) шматочком свіжого сала із чорним хлібом грубого помолу буде лише корисним бонусом для вашого здоров'я, оскільки такий бутерброд - це джерело селену, вітамінів групи В, клітковини та корисних насичених жирів.

Селен також можна знайти у пивних дріжджах, помідорах та субпродуктах.

Не забувайте про продукти, багаті якісним білком. Білок є будівельним матеріалом для всіх тканин організму, в тому числі, імунних клітин. Тому важливо, щоб білок був повноцінним (тобто містив всі незамінні амінокислоти), легкозасвоюваним та нежирним: варені риба та м'ясо, яйця, білий нежирний сир, бобові, горіхи.

Їжте також продукти, багаті корисними оліями. Жири входять до складу оболонок всіх наших клітин, основа для засвоєння організмом жиророзчинних вітамінів, тому важливо, щоб це були не транс-жири, якими багаті магазинні кондитерські вироби, "легкі" масла, а оливкова нерафінована першого холодного віджиму та лляна олії, які щодня потрібно додавати у салати (1-2 стол.ложки в день).

Їжте корисну їжу! Фото rightee

Продукти, багаті пектинами та клітковиною зв'язують та виводять радіонукліди: яблука у свіжому та запеченому вигляді, терта морква та варений буряк, банани, сливи (або чорнослив), бобові, настій насіння льону, вівсяна крупа, горіхи, фініки та ягоди, зокрема, чорноплідна горобина та смородина (морожені та сушені).

Особливу увагу варто звернути на вживання виробів із борошна грубого помолу: хліб з висівками або зерновий. Вироби з такого борошна не лише всмоктують всі токсичні речовини, які потрапляють у наш шлунково-кишковий тракт, вони є субстратом для існування корисних кишкових бактерій, які формують наш імунітет.

Спорт

Стимулює кровообіг, покращує обмін речовин та сприяє виведенню шкідливих речовин із організму. Велику цінність мають дихальні та аеробні вправи, зокрема, швидка ходьба, біг, танці, плавання, стрибання на скакалці.

Стрибання на скакалці теж сприяє виведенню шкідливих речовин із організму. Фото mikebaird

Фізпроцедури, зокрема сауна, під час якої відбувається потіння та інтенсивно виводяться через шкіру шкідливі речовини. Масаж та контрастний душ також мають очищувальні властивості.

Розсудливість

Пам'ятайте, що страх робить нас беззахисними, бо знижує імунітет і збільшує небезпеку захворіти. Кодекс самурая каже, що ми повинні проаналізувати власний внутрішній стан і визначити нашу ахіллесову п'яту, тому що саме наші слабкі місця перш за все стануть об'єктом перевірок і випробувань.

Контроль над розумом і почуттями позбавляє нас слабкості, а зовнішні сили - можливості завдати нам серйозної шкоди - "розум і друг живої істоти, і його ворог". А українське прислів'я "Береженого Бог береже" підтверджує це.

Оксана Скиталінська, лікар-дієтолог

Реклама:

Головне сьогодні