Вчені наблизилися до розгадки синдрому раптової дитячої смерті

— 1 квітня 2011, 14:17

Організм автоматично "вимикає" дихання, коли людина ковтає - аби їжа не потрапила до трахеї. Зазвичай це триває долю секунди, та, навіть якщо ви вдавилися, дихання відновиться, щойно викашляти те, що "пішло не в те горло".

Згідно з новою гіпотезою, саме збій цього рефлексу може призводити до того, що зупинка дихання в деяких немовлят триває надто довго та може призвести до смерті, пише The Telegraph.

Австралійські вчені розібралися в механізмі цього рефлексу та сподіваються докопатися до причини, чому він дає збій та як це попередити.

"Досі про мозкові центри, що координують дихання та ковтання було мало що відомо", - каже представник Університету Маккуорі, професор Пол Піловскі.

Під час дослідження, пояснює науковець, було розглянуто взаємодію цих двох механізмів.

Аби дослідити, як саме центральна нервова система здійснює контроль над диханням та ковтанням, учені провели експерименти на щурах. За допомогою електричної стимуляції нерву, вони відтворили реакцію організму на те, коли тварина давиться їжею.

"Ми сподіваємось у кінцевому результаті одержати можливість керувати цими двома системами окремо, аби попереджати надто тривалу зупинку дихання, що може спричинити СРДС", - каже науковець.

Безпомилкова взаємодія цих механізмів є життєво необхідною для будь-кого, а надто для немовлят, які зазвичай відригують з'їдене.

Відомо, що СРДС частіше вражає малюків віком до 6 місяців. Вищим ризик є для хлопчиків, а також для недоношених малюків, із маленькою вагою при народженні та для тих, чиї батьки палять.

Результати дослідження були опубліковані в The Journal of Physiology.

Реклама:

Головне сьогодні