Понаднормова робота може збільшувати ризик серцевого нападу

— 5 квітня 2011, 13:07

Зокрема для людей, чий робочий день триває по 11 годин, ризик серцевого нападу є вищим у 2/3 рази, порівняно з тими, хто працює по 7-8 годин, повідомляє The Telegraph.

Причиною цьому є, на думку фахівців з Університетського коледжу Лондону, є регулярне недосипання - коли нічний сон триває менше 6 годин.

Свою роль відіграє й стрес. Попередні дослідження довели, що люди з високим рівнем кортизолу, гормону стресу, частіше мають проблеми з серцем.

11-річне дослідження охопило 7 тисяч державних службовців. За цей час серцеві напади пережили 192 добровольці. Учені підрахували, працівники, що проводили на роботі по 11 годин на день, мали на 67% вищий ризик серцевого нападу.

"Ми продемонстрували, що довгий робочий день пов'язаний із суттєвим збільшенням ризику серцевих захворювань", - підсумував керівник дослідження, епідеміолог Міка Ківімякі.

Традиційно факторами ризику медики вважають вагу, кров'яний тиск, рівень холестерину та наявність у пацієнта цукрового діабету. Тепер до цього переліку слід додати й тривалість робочого дня.

"Це може бути "дзвіночком" для тих людей, що надто багато працюють, особливо якщо в них уже присутні інші фактори ризику", - наголосив професор Ківімякі.

Результати дослідження опублікував у понеділок журнал Annals of Internal Medicine.

Реклама:

Головне сьогодні