Які шкідливі речовини містяться у тютюновому димі – пам'ятка від МОЗ

Українська правда. Життя — 12 квітня 2011, 16:13

Тютюновий дим містить багато фармакологічних, активних, токсичних, мутагенних речовин й канцерогенних компонентів.

Зокрема, тютюновий дим складається з 4-(N-нiтрозометиламiно)-1-(3-піридил)-1-бутанон (NNK), N-нiтрозонорнiкотин (NNN) – це мутагенні речовини, що відносяться до першої групи канцерогенів згідно з класифікацією Міжнародного агентства досліджень раку (Мадре).

"Вони є етіологічним чинником злоякісних пухлин легенів, стравоходу, підшлункової залози, ротової порожнини у людей, що споживають тютюн. При взаємодії з нітрозамінниками молекули ДНК змінюють свою структуру, що є початком злоякісного зростання", – йдеться в повідомленні МОЗ.

Чим шкідливий тютюновий дим?

Незважаючи на тенденцію до зниження вмісту смол у димі сучасних сигарет і викликане ним зниження надходження в організм курця поліциклічних ароматичних вуглеводнів, спостерігається більше надходження в організм курця нітрозамінів, що призводить до зміни структури захворюваності на рак легенів, а саме до зниження частоти плоскоклітинного раку і зростання числа випадків аденокарциноми.

Фото: minervastock/Depositphotos

Читайте також: Куріння кальяну може призвести до туберкульозу та раку легень – ЦГЗ

Крім того, до складу отруйного тютюнового диму входить акролеїн, який відноситься до речовин загальнотоксичної дії. Акролеїн провокує розвиток астми, а також підвищує ризик розвитку онкологічних захворювань. Виведення метаболітів акролеїну може призвести до запалення сечового міхура – циститу. Одним із метаболітів цієї речовини в організмі є гліцидальдегід, який на місці його введення в експериментах на мишах і щурах викликає розвиток злоякісних новоутворень та індукує виникнення мутацій у бактерій і клітин ссавців.

В організм курця також потрапляє ацетальдегід – канцероген, який викликає дефекти плоду.

"У дослідах на щурах його вдихання викликає збільшення частоти злоякісних пухлин слизової оболонки носа, у хом'яків викликає рак гортані. У низьких концентраціях інгаляція ацетальдегіду хом'якам збільшує частоту виникнення пухлин органів дихання, індукованих введенням класичного канцерогену – бензопірену. Речовина викликає розриви ДНК, мутації у бактерій і в мітохондріях дріжджів, а також хромосомні порушення у рослин", – йдеться в повідомленні.

МОЗ попереджає, що в сигаретах також міститься бензол, постійне вживання якого призводить до лейкопенії, тромбоцитопенії та анемії. Великі дози бензолу викликають панцитопенію – пригнічення кісткового мозку, його гіпоплазію і апластичну анемію, а також гострий мієлоїдний лейкоз.

Також тютюновий дим містить багатий на бензапірен, який при курінні осідає на слизових оболонках органів дихання.

1,3-бетадіен впливає на зростання частоти новоутворень.

Читайте також: Як кинути курити? Поради від ЦГЗ

Монооксид вуглецю (чадний газ) характеризується високою здатністю утворювати хімічну сполуку з гемоглобіном, що впливає на основні складники крові.

"У зв'язку з цим підвищений рівень оксиду вуглецю в легенях і крові курця зменшує спроможність крові переносити кисень, що позначається на функціонуванні всіх тканин організму. Мозок і м'язи (включаючи серцеву) не можуть діяти на повну силу без достатнього надходження кисню", – йдеться в повідомленні.

Також у МОЗ розповіли, як тютюновий дим впливає на легені через потрапляння до них формальдегіду, який здатний викликати гострі та хронічні отруєння. У дослідах на тваринах доведено його канцерогенність.

Що отруює тютюновий дим крім легенів курця?

Низькі концентрації формальдегіду викликають у людини подразнення очей, носа та шкіри, нудоту, головний біль і запаморочення, вищі викликають почуття стиснення у грудях, головний біль, сильне серцебиття. Формальдегід утворює ковалентне з'єднання з ДНК, утворюючи поперечні зшивки ДНК - білок і викликаючи порушення молекули цієї кислоти.

Тютюновий дим та його вплив на здоров'я людини проявляється також у вираженій алергенній дії, включаючи дерматит.

Завдяки алергічній чутливості до формальдегіду навіть при дуже низьких його концентраціях можуть спостерігатися астматичні симптоми. Сильна дія або така, що повторюється, може призвести до ураження нирок. Алергічна реакція, яка проявилася хоч один раз, потім може виникати навіть при контакті з дуже малою кількістю формальдегіду.

В результаті вдихання тютюнового диму, який потрапляє не лише в дихальні шляхи, а й в шлунково-кишковий тракт, подразнюється слизова стравоходу та шлунку, що зумовлює надмірне вироблення шлункового соку.

Читайте також: Що робити, коли вчергове не вдалося кинути курити? Про проблему тютюнозамісної терапії в Україні

Реклама:

Головне сьогодні