Куріння кальяну може призвести до туберкульозу та раку легень – ЦГЗ
Влітку, особливо біля набережних та на терасах кафе, дуже часто пропонують послугу – покурити кальян.
Популярність кальяну пов’язана з приємним смаком та розслабленням.
І… хибним уявленням про те, що його куріння не шкодить людині, розповідають у Центрі громадського здоров’я.
Чому куріння кальяну шкодить здоров’ю?
📌 При курінні кальяну в організм людини потрапляє багато чадного газу (монооксиду вуглецю), що призводить до проблем із серцево-судинною системою, кисневого голодування з можливими запамороченнями.
У Міністерстві охорони здоров’я стверджують, що дим кальяну шкідливіший за сигаретний. Люди, що курять кальян півгодини, отримують в десятки разів більше токсичних та канцерогенних речовин, ніж під час споживання тютюнових виробів.
Вчені з Каліфорнійського університету провели дослідження впливу куріння кальяну на людину. Участь у дослідженні брали молоді люди, які не курять сигарети. З'ясувалося, що куріння кальяну підвищує частоту серцебиття та середній артеріальний тиск.
📌 Кальянний дим підвищує ризики розвитку раку легень, респіраторних хвороб, захворювань ротової порожнини.
У вагітних підвищуються ризики передчасних пологів.
Фото: AndrewLozovyi/Depositphotos |
📌 Куріння кальяну шкодить здоров’ю оточуючих.
Різноманітні канцерогени, чадний газ та тверді часточки, які виділяються в повітря, можуть становити серйозну загрозу для людей, які їх вдихають. Тому перебувати у приміщенні, де курять кальян, небезпечно.
У людей, що курять кальян, також більші ризики зараження інфекційними хворобами:
- туберкульозом;
- герпесом;
- гепатитом.
Від передачі цих захворювань не рятує змінний мундштук, оскільки основні мікроби "живуть" саме у колбі та шлангу. Вони не стерилізуються у громадських закладах після кожного сеансу куріння.
Нагадаємо, в 2012 році Верховна Рада заборонила паління тютюну у закладах громадського харчування.
У тому ж році почав діяти Закон № 4844-VI, який забороняє куріння електронних сигарет, кальянів та інших тютюнових виробів у громадських та на робочих місцях, зокрема у всіх приміщеннях закладів ресторанного господарства.
За законом, кожен споживач має право захистити себе від тютюнового диму в будь-якому закладі громадського харчування, написавши скаргу до Держпродспоживслужби. Але наразі сторінка, де можна залишити скаргу, не працює.
Вас також може зацікавити:
ПОДКАСТ: вейпи, IQOS, кальяни – чи є безпечна альтернатива курінню?
Кальян в кишені: чому залежним від вейпу підліткам потрібна допомога
Хочете дізнатися більше здоров'я та здоровий спосіб життя? Долучайтеся до групи Мамо, я у шапці! у Telegram та Facebook.