Суміші для немовлят відповідають європейським вимогам - експерти

— 14 квітня 2011, 15:15

Європейська асоціація дієтичної харчової промисловості (ЄАДХП) ознайомилась з аналізом продуктів, призначених для немовлят і дітей молодшого віку, на предмет вмісту мінеральних речовин і важких металів, який був здійснений у Швеції Шведським інститутом екологічної медицини (ІЕМ).

Нагадаємо, під підозрою опинилися харчування від Organix, Hipp, Nestle і Holle. У результаті з'ясувалося, що крім миш'яку, харчування може містити високі показники кадмію, урану і свинцю. При цьому найбільша концентрація миш'яку була виявлена в продуктах, виготовлених на основі рису.

Однак експерти з ЄАДХП підтверджують, що всі суміші відповідають європейським вимогам (Директива ЄС 2006/141/СЕ).

[L]"Продукти основані на злаках для немовлят і дітей молодшого віку (регулюються Директивою Комісії 2006/125) не є замінниками грудного молока, а тому вони неповинні порівнюватися з грудним молоком. Всі мінеральні речовини й важкі метали, які були піддані аналізу, можна природним чином виявити в навколишньому середовищі, а тому вони так само природно можуть міститися в інгредієнтах. Проте, члени ЄАДХП ретельно відбирають і контролюють інгредієнти цих продуктів", - йдеться у повідомленні ЄАДХП.

Експерти з Європейська асоціація дієтичної харчової промисловості наголошують, що ретельний вибір прийнятних інгредієнтів забезпечує найнижчий можливий рівень певних речовин, які природним чином трапляються в них. Інгредієнти, які не відповідають найсуворішим специфікаціям, не використовуються.

"Результати шведського дослідження не відрізняються від результатів, які містяться у базі даних Європейського органу з безпеки харчів. Члени національних асоціацій, які здійснюють перевірку підтверджують, що рівень мінеральних речовин і важких металів є нижчим за норми, встановлених директивами ЄС (ЄС 1881/1006)", - йдеться у заяві.

В одній з компанії-виробників сумішей для дитячого харчування - HiPP - зауважили, що відповідно до стандартів, встановлених ВОЗ і EFSA (Європейське агентство по стандартах на харчові продукти) вміст кадмію у молочній каші HiPP у 14 разів, а миш'яку - у 6 разів менший за встановлені норми.

Керівник дослідження Карін Льюнг також підтверджує цей факт в інтерв'ю британській газеті The Daily Mail.

"Наявність цих металів у продуктах харчування пояснюється тим, що кадмій, миш'як і свинець є природними елементами, які містяться у ґрунті, так само, як і залізо, кальцій, йод та інші цінні для нашого організму мікроелементи. Тому повністю уникнути їх потрапляння у зернові чи інші рослини неможливо", - додають в компанії.

Норми, встановлені ЄС:

Припустиме Тижневе Надходження (Tolerable Weekly Intake TWI) у розмірі 2,5 мкг на кг маси тіла. Наприклад, для немовляти вагою 5 кг допускається TWI у кількості 12,5 мкг кадмію.

Для миш'яку Припустиме Добове Надходження (Acceptable Daily Intake ADI) становить близько 2 мкг на кг маси тіла. ADI для немовля вагою 5 кг складає 10 мкг.

Українська правда. Життя

Реклама:

Головне сьогодні