Вчені назвали найнебезпечніші протизаплідні пігулки

— 22 квітня 2011, 13:40

На сьогоднішній день саме протизаплідним пігулкам як засобу запобігання небажаної вагітності надають перевагу 100 мільйонів жінок в усьому світі, пише The Telegraph.

Відомо, що всі оральні контрацептиви підвищують ризик утворення тромбів. Утім, дослідивши дію на жіночий організм обох синтетичних гормонів, науковці з Медичної школи Бостонського університету підтвердили, що набагато небезпечнішими в цьому плані є пігулки третього покоління.

Спираючись на результати свого дослідження, американські вчені закликають лікарів відмовитися від призначення дроспіренону та "повернути" своїх пацієнток до левоноргестрелу.

Ця "битва контрацептивів" розпочалася ще в 1995-му році. Тоді науковці виступили із заявою про те, що жінки, які приймають такий засіб як Yasmin (на українському ринку має назву "Ярина"), наражаються на вищий ризик утворення тромбів у глибоких венах нижніх кінцівок і тазу.

Венозна тромбоемболія (закупорка вени) може мати навіть фатальні наслідки. Тромб, відірвавшись, здатен рухатися кровоносною системою та досягти легенів.

Під час першого дослідження американські науковці підтвердили, що утворення тромбів у пацієнток, які вживають дроспіренон, трапляється вдвічі частіше, ніж у тих, хто обирає левоноргестрел.

Іза підрахунками вчених, приймаючи дроспіренон, із цією недугою стикнулися 30,8 жінок із кожних 100 тисяч. Серед пацієнток, які вживали левоноргестрел, утворення тромбів спостерігалося в 12,5 осіб на 100 тисяч.

Під час другого дослідження були використані дані з британської медичної бази даних UK General Practice Research Database. Результати виявилися ще більш невтішними - у жінок, що надавали перевагу контрацептивам третього покоління, утричі частіше діагностували венозну тромбоемболію.

Із кожних 100 тисяч таких пацієнток цю проблему мали 23, тоді ж як серед жінок, які вживали левоноргестрел - лише 9,1 на ті ж 100 тисяч.

"Ці результати підтверджують (дані) попередніх досліджень, які вказують на те, що оральні контрацептиви з дроспіреноном є не такими безпечними, як оральні контрацептиви, що містять левоноргестрел, коли йдеться венозну тромбоемболію, та, за відсутності інших факторів, вони не повинні бути вибором №1 в оральній контрацепції", - зазначили дослідники.

До того ж, підкреслюють науковці, не існує чітких підтверджень тому, що дроспіренон є ефективнішим за левоноргестрел не лише в запобіганні вагітності, а й у лікуванні акне, полегшенні предменструального синдрому та попередженні набору зайвої ваги.

Реклама:

Головне сьогодні