Діти, яких годували грудьми, поводяться краще – науковці

— 10 травня 2011, 11:13

Дітлахи, які харчувалися материнським молоком принаймні перші три місяці, мають менше проблем із поведінкою в шкільному віці, переконалися науковці з Оксфордського університету.

Дитяча гіперактивність та страхи, схильність до брехні та крадіжок - з усім цим їхнім батькам доводиться стикатися на 30% рідше, пише The Telegraph.

Під час дослідження вченими враховувались й інші фактори, як то, наприклад, рівень освіти та соціальний статус мам малюків.

До проекту з назвою Millennium Cohort Study долучилися й науковці з університетів Ессекса та Йорка, а також представники Університетського коледжу Лондону.

У дослідженні взяли участь 9500 дітей, народжених у 2000-му та 2001-му роках. Опитування їхніх батьків проводилося приблизно раз на два роки. Коли малюки досягли 5-річного віку, вчені попросили рідних оцінити їхню поведінку, запропонувавши низку стандартних запитань.

"Ми виявили, що діти, яких годували грудьми щонайменше чотири місяці, є менш схильними до поведінкових проблем у віці п'яти років", - каже очільниця дослідження Марія Квіглі.

"Ми не обов'язково маємо на увазі шибайголів, некерованих 5-річних дітей. Це може бути незвична тривожність, неспокій, нездатність до спілкування з іншими дітьми або до групових ігор", - пояснює науковець.

У ході попередніх досліджень було виявлено, що діти, яких годували грудьми, схильні мати вищий рівень IQ, рідше "підхоплюють" інфекції та потерпають від ожиріння.

Однак, пояснення цьому науковці досі не знайшли. Імовірно, секрет криється в якомусь компоненті молока або ж в особливій взаємодії між мамою та дитям під час грудного вигодовування, припускає Квіглі.

Реклама:

Головне сьогодні