Лікувальну фізкультуру проводитимуть за новими інструкціями

— 11 травня 2011, 10:26

За середньою тривалістю життя Україна посідає одне із останніх місць у Європі, а це основний показник здоров'я населення. Серед причин такого стану речей фахівці називають екологію, якість харчування і згубні звички, одна з яких - малорухливий спосіб життя.

Через нього дедалі більше прогресують хронічні хвороби серця, гіпертонія, неврози, артрити, сколіози, ожиріння тощо. Частішають випадки, коли діти не витримують навіть незначних навантажень на уроках фізкультури.

Одним із шляхів підвищення життєздатності систем і функцій організму людини та профілактики захворювань є популяризація оздоровчої рухової активності серед населення. На вирішення цих питань спрямована і професійна лікувальна фізкультура (ЛФК).

За своїм призначенням ЛФК - це не тільки лікувальна, але і профілактична та реабілітаційна фізкультура, повідомляє прес-служба МОЗ.

Згідно з затвердженими посадовими інструкціями, лікарем зі спортивної медицини або із лікувальної фізкультури може працювати фахівець, який має вищу освіту за напрямом підготовки "Медицина" і спеціальністю "Лікувальна справа" і який пройшов інтернатуру та одержав сертифікат лікаря-спеціаліста.

Основне завдання лікаря із ЛФК полягає у визначенні комплексу вправ, методик, процедур та їх дозування для пацієнтів, яким призначена така фізкультура. Враховуючи особливості захворювання та ступінь функціональних порушень, лікар із ЛФК підбирає пацієнтові оздоровчі системи та програми, режими й оздоровчі фізичні тренування у домашніх умовах.

Цей лікар контролює уроки фізвиховання у навчальних закладах та тренування у різних секціях та гуртках, в яких самостійно або організовано займаються люди різних вікових груп. Під його керівництвом працює молодший медперсонал - сестра (інструктор) із лікувальної фізкультури та сестра медична з масажу.

Ознайомитись із примірними посадовими інструкціями лікаря та медичної сестри (інструктора) із лікувальної фізкультури (ЛФК), лікаря зі спортивної медицини, медичної сестри з масажу та нормами витрати часу на виконання ними певних видів діяльності можна на офіційному сайті Міністерства охорони здоров'я.

Реклама:

Головне сьогодні