Вища освіта сповільнює старіння людини - вчені

— 12 травня 2011, 17:11

Дослідження ДНК, проведені британськими вченими, продемонстрували, що у малоосвічених людей старіння клітин відбувається швидше, ніж у тих, хто здобув вищу освіту.

Зв'язок між здоров'ям і соціоекономічні становищем була встановлена вже давно. Бідніші люди в середньому більше палять, менше займаються спортом і рідше звертаються до лікарів.

Однак дослідження, проведене співробітниками Університетського коледжу Лондона, вказує на те, що рівень освіти, ймовірно, впливає на здоров'я людини більше, ніж його рівень життя або положення в суспільстві, пише ВВС.

Причини зв'язку з цим поки не дуже зрозумілі, проте учені припускають, що більш освічені люди в цілому схильні приймати правильніші рішення щодо своєї поведінки і стилю життя.

Не виключено також, що освічені люди відчувають менше стресу або краще справляються з ним.

Голова групи дослідників, професор Ендрю Степто пояснив, що "рівень освіти багато в чому зумовлює соціальний клас, і наше дослідження вказує на те, що тривалий вплив на людину умов життя в нижчих шарах суспільства посилює процес старіння на клітинному рівні".

В ході дослідження дослідники взяли аналізи крові у більш ніж 400 чоловік у віці від 53 до 75 років. Потім проводилось вимірювання частин ДНК, що знаходяться на кінцях хромосом. Ці частини називаються теломери. Чим вони коротші, тим швидше людина старіє.

Люди з невисоким рівнем освіти мали більш короткі теломери. Тобто процес старіння у них протікав швидше. До слова, на довжину теломер не впливав ані соціальний, ані економічний статус.

Професор Стівен Холгейт, який очолює комісію при британській Медичній Раді, говорить, що результати цього дослідження підтверджують висновки, до яких вчені приходили і раніше.

"Рішення, які ви приймає на перших стадіях життя, можуть значно вплинути на ваше здоров'я. Визначити причинну залежність дуже складно, але це дослідження вказує, що освіта приносить більше користі, ніж гарна робота", - зауважив Холгейт.

Реклама:

Головне сьогодні