В Європі можна буде дізнатися вірогідну дату смерті

— 19 травня 2011, 12:01

Мешканцям Європи пропонують новий унікальний тест - їм спрогнозують вірогідну дату смерті. Вчені вважають, що нова технологія стане популярною у найближчі 5-10 років.

В ході цього незвичайного тесту будуть вимірюватися тіломіри (структури на кінцях хромосом), котрі вважаються одними з найбільш точних показників швидкості старіння організму людини, повідомляє "Дело".

По суті, після тесту спеціалісти будуть повідомляти пацієнтам, наскільки старіше чи молодше людина свого хронологічного віку.

Дослідники передбачають, що аналіз тіломір буде дуже популярним у найближчі 5-10 років. Однак такий оптимізм розробників не поділяють скептики, що бачать етичні проблеми проведення подібного тестування. Результатами дослідів обов'язково зацікавляться страхові компанії, що може призвести до відмови у медичній страховці.

Між тим, зростає об'єм даних, які свідчать про те, що аналіз довжини тіломір і справді здатен передбачити ризик передчасної смерті у результаті цілого діапазону вікових розладів - від захворювань серця до хвороби Альцгеймера і небезпечних форм раку.

"Ми знаємо, що люди, які народилися з короткими тіломірами, мають меншу тривалість життя. Тобто ми знаємо, що порівняно короткі тіломіри цьому сприяють. Але ми не знаємо, чи збільшують тривалість життя більш довгі тіломіри", - каже винахідник тесту Марія Бласко із Іспанського національного онкологічного наукового центру.

Компанія лікаря Бласко Life Length стверджує, що саме кількість бажаючих пройти тест і змусило її почати переговори із медичними діагностичними компаніями по всій території Європи.

Реклама:

Головне сьогодні