Епідемія кишкової інфекції поширюється по всій Європі

— 31 травня 2011, 11:13

В Угорщині триває неформальна зустріч міністрів сільського господарства ЄС, на якому, зокрема, обговорюється ситуація із бактеріями у продуктах, що викликала кишкову інфекцію на півночі Німеччини, повідомляє Deutsche Welle.

Нині відомо, що овочі, заражені кишковою інфекцією, потрапили не лише до Німеччини, а й до Чехії, Данії, Австрії, Люксембургу та Угорщини. Причому в Чехії вони уже перебувають у продажі. Відповідні органи проводять перевірки у супермаркетах, сподіваючись виявити заражені огірки. Ці товари були завезені не на напряму з Іспанії, а через північну Німеччину.

У випадку ж у Люксембургу виявилося, що йдеться не про заражені огірки, а про помідори. Там уже з'ясували, які магазини їх отримали, уся партія була знищена. Австрія відкликала з магазинів взагалі усі органічні огірки, помідори та баклажани, завезені з Іспанії через Німеччину.

У Данії дві великі мережі супермаркетів вчинили так само. Втім, датська преса запитує чи не було вжито заходів запізно. Адже днями 1,5 тисячі маленьких датчан, які відвідували дитяче свято, їли саме ці огірки. Перевірки розпочато і у Франції. Там результати тестів будуть відомі лише у вівторок.

У Німеччини захворіло майже 600 осіб, з яких щонайменше 12 померли. Про випадки зараження людей повідомили у Стокгольмі, Копенгагені та Лондоні. У Швеції нині налічується 36 хворих, у Данії - 11, у Великобританії - 3. Ці люди мали контакт із хворими у Німеччині. В інших країнах поки що бактеріальну інфекцію ніхто не підхопив.

За даними Європейської системи раннього оповіщення щодо епідемій, овочі, що спричинили захворювання, походять з двох біо-ферм у Іспанії та, можливо, з Нідерландів або Данії. Нині іспанська санепідемстанція взяла проби ґрунту та води, щоб з'ясувати, яким чином бактерії потрапили на огірки та помідори.

Реклама:

Головне сьогодні