В Україні зменшується кількість донорів

— 15 червня 2011, 15:21

В Україні за останні 20 років кількість донорів зменшилася на мільйон, і сьогодні їх лише близько 800 тисяч.

Згідно з рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров'я, на одну людину в країні повинно бути заготовлено 12-15 мілілітрів крові, в Україні ж лише 9, пише Радіо Свобода.

Потреба в донорській крові зростатиме з року в рік, говорить Віктор Ярошевський, головний спеціаліст сектору безпеки донорської крові Міністерства охорони здоров'я України. Проте в останні роки обсяги крові, які здають добровольці, залишаються стабільними.

У державі, каже він, повинна бути пропаганда інституту донорства.

"Пропагувати хоча б упродовж одного покоління для того, щоб люди зрозуміли, що необхідно здавати кров, щоб забезпечити на майбутнє себе і свої потреби в лікуванні. Адже це справа не одного дня. То є суспільний інтерес, громадський інтерес допомоги одне одному. На Заході ситуація виглядає набагато краще. Ми на сьогодні маємо максимум 20 осіб на тисячу населення, які є донорами. А в Західних країнах це і 45, і 60, і 80 осіб", - наголошує Віктор Ярошевський.

Щоб забезпечувати столичні потреби, до Київського міського центру переливання крові має приходити 150 донорів щодня. Зараз їх у 5 разів менше, за даними начальника медичної частини цього закладу Тетяни Ляшенко. Так відбувається тому, що в Україні не дотримуються принципу донорства.

Фахівці наголошують: якщо кожен громадянин країни стане донором хоча б раз у житті, то проблем із нестачею крові в державі не буде.

Волонтерові, який бажає здати кров, необхідно мати паспорт та ідентифікаційний код. За 2 доби до забору крові необхідно дотримуватись дієти: не вживати алкоголь, не їсти жирного і смаженого. Основна перевірка крові відбувається через деякий час після здачі. І якщо у людини знаходять протипоказання (наприклад, захворювання, які передаються через кров), її вносять у спеціальну базу даних із переліком відмов.

Кошти на закупівлю тест-систем, які перевіряють донорську кров, виділяють із державного бюджету, розповідає Віктор Ярошевський. А от гроші на стаціонарне обладнання центрів переливання крові мають надходити із місцевих бюджетів.

Утім, в Україні немає якісних тест-систем перевірки крові, запевняє медик, колишній заступник міністра охорони здоров'я Валерій Івасюк. Тому донорська кров в Україні є небезпечною, каже він.

Медики стверджують, що суспільству необхідний, так званий, принцип донорства: кожен громадянин країни має здати кров хоча б раз у житті. Однак треба враховувати, що донорами (через певні хвороби) можуть бути не всі. Тож здорові люди мають здати кров ще й за тих, хто цього зробити не може.

Крім того, здавати кров не просто соціально потрібно, а ще й корисно, переконують лікарі. Після забору крові в організмі людини розпочинається позитивний процес - викид у кров нових, молодих клітин. Таким чином підвищується імунітет, відчувається омолодження організму, а у випадку надзвичайних ситуацій чи травм людина буде більш стійкою до втрати крові.

Реклама:

Головне сьогодні