3D-кіно допомагає діагностувати косоокість

— 29 червня 2011, 15:08

Перегляд фільмів у стерео-окулярах 3D (права лінза - синього кольору, ліва - червоного), які дозволяють бачити об`ємне зображення, допомагає діагностувати приховану косоокість.

Про це повідомляють у Київському центрі мікрохірургії ока, який цитує УНІАН.

"Перегляд фільму у тривимірних окулярах допомагає виявити відсутність об`ємного зору. Під час перегляду зображень у форматі 3D задіяні око, нерв і мозок. Якщо ви дивитеся 3D-фільм, при цьому немає об`ємного ефекту - у вас прихована косоокість, а це мотив звернутися до лікаря. Ті, кому об`ємний зір необхідний у роботі, як правило, знають про свій дефект, решта своєї косоокості не помічає", - відзначає професор Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П.Л.Шупика Юрій Кондратенко.

За словами професора, прихованою косоокістю страждає до 10% українців. У 90% випадків косоокість можна вилікувати за допомогою тренування бінокулярного зору.

Водночас професор відзначив, що говорити про користь або шкоду 3D-фільмів для зору людини не можна, оскільки подібні дослідження не проводилися.

"Чи шкодить перегляд 3D-фільмів - поки невідомо, у нас таких спостережень немає. Потрібний час, щоб зробити висновки. Людина бачить не оком, а мозком. Око лише сприймає інформацію. Можливо, ефект 3D якось і впливає на зір. У деяких людей тривалий перегляд фільму в 3D-окулярах призводить до головного болю", - відзначив Кондратенко.

Реклама:

Головне сьогодні