У Маріуполі через холеру заборонили кулінарію

— 15 липня 2011, 15:23

Головний санітарний лікар Маріуполя Георгій Гусаков підписав постанову про введення заборони до 1 вересня на виробництво об'єктами громадського харчування страв підвищеного епідемічного ризику: паштетів, холодців, млинців з м'ясним і ліверних фаршем, яєчні, реалізацію на роздачі сиру в натуральному вигляді, повідомляє ZN.ua.

Також у місті забороняється реалізація салатів, омлетів, рубаних виробів з м'яса, птиці та риби, соусів, картопляного пюре, відварних макаронних виробів, а також компотів і напоїв на наступний день після виготовлення.

За словами медика, контроль за об'єктами громадського харчування посилено у зв'язку зі спалахом холери у Маріуполі, а також зростанням захворюваності на гострі кишкові інфекції і сальмонельоз серед населення.

З червня показник захворюваності на ГКІ у Маріуполі перевищив рівень аналогічного періоду минулого року у 2,7 раза і Середньобагаторічний рівень на 42,8% (всього було зареєстровано 80 випадків, показник на 100 тис. населення склав 16,0). Зростання захворюваності на кишкові інфекції відзначалося на тлі реєстрації випадків холери (22 випадки з 29 травня по 14 липня) і зростання захворюваності на сальмонельоз - 67 випадків за 6 місяців 2011 року (з них 23 випадки - у червні), що перевищило показник минулого року в 2,1 раза.

"При епідеміологічному розслідуванні випадків захворювань на гострі кишкові інфекції серед маріупольців за останні два тижні і опитуванні хворих було встановлено, що вони вживали кулінарні вироби та салати, виготовлені підприємствами громадського харчування Маріуполя", - зазначив Г.Гусаков.

За його словами, показники мікробіологічної безпеки кулінарної продукції, що виробляється підприємствами громадського харчування Маріуполя, погіршилися.

"Відповідальність за виконання постанови покладається на керівників підприємств громадського харчування Маріуполя. У свою чергу СЕС посилить контроль за процесом приготування страв", - попереджає Гусаков.

Нагадаємо, станом 13 липня, у Маріуполі зареєстровано 22 випадки захворювання на холеру, викликаних холерним вібріоном О1 серогрупи, біовар Ель-Тор, серовар Огава і 10.

При цьому, на даний момент 20 хворих і 9 носіїв вібріонів у зв'язку з одужанням після завершення лікування та отримання 3 негативних результати дослідження на холеру виписано.

Продовжують лікування 2 хворих і 1 носій, стан їхнього здоров'я стабільний.

Висновки санепідемстанції свідчать про те, що джерелом спалаху холери у Донецькій області стали каналізаційні стоки.

Реклама:

Головне сьогодні