Пацієнти молодих лікарів рідше помирають

— 18 липня 2011, 15:07

Дослідники з нью-йоркського Медичного центру Монтефіоре (університетської лікарні Коледжу медицини Альберта Ейнештейна) проаналізували дані більш ніж 6,5 тисячі пацієнтів, госпіталізованих за період з 2002 по 2004 рік.

Лікуванням цих пацієнтів займалися 59 лікарів. Дослідники розділили цих фахівців за тривалістю лікарської практики: п'ять років і менше, від 6 до 10 років, від 11 до 20 років і більше 20 років. При аналізі враховувалися тільки ті випадки, коли лікар бачив пацієнта вперше.

З'ясувалося, що пацієнти найдосвідченіших лікарів вмирали в лікарні в цілому на 70% частіше, ніж ті, яких лікував лікар зі стажем роботи до п'яти років. За період в 30 днів від надходження ця різниця склала 50%, пише Лента.ру з посилання на MSNBC.

Після введення поправки на стан хворих виявилося, що у молодих фахівців рідше вмирають тільки пацієнти у тяжкому стані. Показники смертності хворих з більш легкими захворюваннями виявилися приблизно однаковими у всіх лікарів.

Дослідники також виявили, що при великому напливі хворих лікарі зі стажем менше п'яти років тримають їх у стаціонарі в середньому на півдня менше, ніж ті медики, які працюють більше 20 років. При відносно невеликій кількості пацієнтів терміни госпіталізації не відрізнялися.

Як підкреслили дослідники на чолі з Вільямом Саузерном, більшість лікарів з тривалим стажем роботи були звільнені від підтвердження кваліфікації. На підставі результатів дослідження вчені порекомендували зобов'язати старших фахівців, як і молодих, періодично проходити сертифікаційні тести.

Реклама:

Головне сьогодні