У Боярці вилучали рогівку ока у померлих?

— 28 липня 2011, 10:49

Існують підозри, що у морзі Боярки Київської області нібито здійснювали вилучення рогівки очей у померлих без відома їхніх родичів. Справу намагаються не розголошувати.

Як повідомляє Бі-бі-сі, телеканал "Інтер" провів власне розслідування і встановив, що рогівку ока вилучали з метою подальшого продажу. Зараз, за даними телеканалу, встановлено близько 200 випадків, однак не виключено, що ця кількість зросте.

Одна з потерпілих Олена Савостова розповіла, що її чоловікові вилучили рогівку, однак після моргу встановити оперативне втручання було практично неможливо. Вона твердить, що її допитувала як свідка міліція і там же їй повідомили, що здійснювалася ексгумація деяких могил, аби підтвердити факти викрадення рогівки.

Морг, у якому нібито здійснювалися такі операції, розташований на території районної лікарні у Боярці, однак він підпорядкований управлінню судово-медичної експертизи Київської області.

Керівник прес-служби управління внутрішніх справ у Київській області Микола Жукович не заперечив факту розслідування справи про незаконну трансплантацію, однак сказав, що через значний резонанс інформація не розголошується.

Головний лікар Боярської лікарні Василь Кравченко запевнив, що ніхто із медичних працівників не знав про те, що відбувається, і наголосив, що на території лікарні розміщується два морги і він як головний лікар несе відповідальність лише за лікарняний.

Не виключено, що ця справа матиме продовження, і факти незаконного вилучення органів будуть доведені і в інших населених пунктах. Зокрема, було сказано, що факти вилучення рогівки встановлені також у Броварах Київської області.

Операція з пересадки рогівки ока у європейських країнах коштує від двох до п'яти тисяч доларів.

Реклама:

Головне сьогодні