Японці навчилися вирощувати зуби. Відео

— 29 липня 2011, 12:13

Японські учені навчилися вирощувати зуби зі стовбурових клітин. Вони нічим не відрізняються від природних - та сама емаль, нервові волокна і кровоносні судини. І що найголовніше - вони прекрасно ростуть в роті у пацієнта, пише Вести.ru.

Перші експерименти пройшли на мишах, вчені використовували стовбурові клітини зародків цих гризунів, їх особливість - за певних умов вони можуть трансформуватися в різні органи і тканини.

"Отримані клітини ми утримуємо в рідкому азоті. При температурі мінус 168 градусів вони можуть зберігатися практично вічно", - сказав дослідник Масаміцу Осіма.

За словами лікаря, найскладнішим було надати зубові потрібну форму. Щоб він не ріс у ширину, довелося використовувати спеціальні пластикові кільця. Така "теплична" стадія вирощування зуба тривала рівно місяць. Потім його імплантували у ясна. Ця процедура тривала 40 днів, після чого пацієнт знову отримував можливість лузати насіння та кусати лаборанток за пальці.

"Концепція наших досліджень полягає в тому, щоб цілком відтворювати органи або тканини, які мають всі необхідні якості та повноцінно функціонують відразу після пересадження. Успішні результати дослідів з одержанням зубів демонструють, що цей спосіб може бути реалізований на практиці", - сказав професор Токійського наукового університету Такасі Цудзі.

Успіх японських учених називають першим серйозним кроком до відкриття нового етапу розвитку репродуктивної медицини.

Реклама:

Головне сьогодні