Харчування жінки ще до зачаття може впливати на здоров’я майбутньої дитини - вчені

— 5 липня 2011, 13:02

Неправильне харчування майбутньої мами ще до зачаття впливає на здоров'я майбутніх дітей, здатне збільшувати ризик розвитку в них діабету ІІ типу та ожиріння, кажуть науковці.

Результати своїх експериментів, проведеного на тваринах, учені з датського Університету Орхуса представили на щорічній конференції Товариства експериментальної біології в Глазго.

Про це пише Science Daily.

Протягом дослідження учені "посадили" групу самичок мишей на дієту з низькім вмістом білків - ще за десять тижнів до того, як запліднити тваринок.

Під час вагітності гризунів годували як належить. Одначе мишенята з'явилися на світ із меншою вагою, проте, після припинення вигодовування молоком, надолужили. У цих тваринок вчені виявили високу чутливість до інсуліну.

"Низька вага при народженні та "наздоганяюче" зростання пов'язане з підвищеною чутливістю до інсуліну в дорослих молодих особин, яка з віком переходить у резистентність до інсуліну та діабет ІІ типу. Крім того, результати вказують на те, що нащадки чоловічої статі є більш схильними до ожиріння", - каже дослідниця Анет Дуделе.

"Якщо люди реагують на дієту в період перед зачаттям у той самий спосіб, що й миші, то жінкам слід звертати увагу на те, що вони їдять не лише під час вагітності, а й перед вагітністю", - говорить науковець.

Реклама:

Головне сьогодні