Вчені з'ясували, що діти роблять батьків здоровішими

— 13 вересня 2011, 14:29

Вчені виявили, що рівень тестостерону в крові чоловіків знижується відразу після народження їхніх дітей.

Дослідники вважають, що більш низький рівень тестостерону може захистити від деяких хронічних захворювань. Це могло б, зокрема, пояснити, чому одружені чоловіки і батьки часто мають краще здоров'я, ніж самотні чоловіки того ж віку.

Зниження вмісту чоловічого гормону, імовірно, посилює у молодих батьків прихильність до сім'ї і знижує вірогідність виникнення зв'язків на стороні, стверджують біологи з Північно-західного університету США.

У статті, опублікованій в американському періодичному виданні Proceedings of the National Academy of Sciences, представлені результати дослідження за участю 624 молодих людей, яких спостерігали до і після того, як вони стали батьками.

Дослідження показало, що рівень тестостерону істотно знижувався відразу після народження дитини, піше ВВС.

Зниження рівня тестостерону було особливо істотним у батьків, чиїм дітям ще не виповнився місяць, а також у тих, хто більш активно брав участь у догляді за немовлятами.

Работа була проведена на Філіппінах. Провідний дослідник Крістофер Кузава вважає, що зусилля, які потрібні, щоб виростити потомство, вимагають участі всієї родини.

"Наше дослідження показує, що батьки біологічно прив'язані до своєї ролі", - сказав Кузава.

"Батьківство, особливо коли в родині тільки з'явився новонароджений, вимагає серйозних емоційних, психологічних і фізичних змін. Наше дослідження показує, що біологія людини насправді може істотно змінитися, щоб допомогти задовольнити ці вимоги", - вважає вчений.

Дослідники вважають, що більш низький рівень тестостерону може захистити від деяких хронічних захворювань. Це могло б, зокрема, пояснити, чому одружені чоловіки і батьки часто мають краще здоров'я, ніж самотні чоловіки того ж віку.

Професор Ешлі Гроссман, представник товариства ендокринологів, припускає, що життя і біологія можуть бути "набагато більш тонкими і більш адаптованими, ніж ми думали".

"Це показує, що існує гормональний і поведінковий компроміс між періодами спаровування і виховання дітей. Один вимагає високого, а інший - низького рівня тестостерону".

Аллан Пейсі, старший викладач андрології в Університеті Шеффілда, упевнений, що висновки дослідження дуже цікаві.

"Рівень тестостерону у чоловіків, як правило, сильно не змінюється. Він може повільно знижуватися з віком і змінюватися, реагуючи на деякі захворювання і методи лікування. Але різкі зміни у зв'язку з сімейним життям вкрай цікаві", - говорить учений.

"Спостереження можуть мати еволюційний сенс, якщо погодитися з думкою, що чоловіки з більш низьким рівнем тестостерону, швидше за все, схильні до моногамії і догляду за дітьми. Тим не менш, важливо перевірити цей зв'язок між рівнем тестостерону і поведінкою, перш ніж ми могли б з упевненістю про це говорити", - додав Пейсі.

Реклама:

Головне сьогодні