У державних поліклініках з’являться зубні гігієністи

— 16 вересня 2011, 11:05

Відповідні зміни внесені до наказу відомства № 33 "Про штатні нормативи та типові штати закладів охорони здоров'я". Відтак до штатних розписів амбулаторій сімейної медицини та обласних, міських та районних стоматологічних поліклінік і дитячих стоматологічних поліклінік введено посади лікарів-стоматологів та зубних гігієністів.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров'я.

У МОЗ пояснюють потребу у введенні нової посади "перевантаженістю лікарів-стоматологів лікувальною роботою, яка скорочує обсяг часу на проведення профілактичної роботи".

Відтак "існує необхідність в спеціалістах, які б проводили регулярні огляди порожнини рота та заходи профілактики, спрямовані на попередження розвитку карієсу, його ускладнень, хвороб пародонта, слизової оболонки порожнини рота і вже в разі необхідності скеровували пацієнта на спеціалізовану стоматологічну допомогу".

Відмінна ж ситуація склалася в приватних стоматологічних клініках, де така посада як зубний гігієніст існує вже впродовж 10 років. Проте і ці фахівці не мають належної підготовки і виправити стан справ можливо шляхом збільшення підготовки зубних гігієністів за рахунок госпрозрахунку.

Для цього в Україні з 2006 року в медичних навчальних закладах І-ІІ рівня акредитації почали готувати молодших спеціалістів з медичною освітою за спеціальністю "зубний гігієніст".

Перший випуск цих спеціалістів відбувся в 2009 році, а саме 230 спеціалістів за державним замовленням та 270 - на госпрозрахункових засадах. Втім, така кількість спеціалістів не є достатньою і прийнято рішення про збільшення підготовки молодших медичних працівників за спеціальністю "зубний гігієніст" в Україні.

Зокрема, в більшості країн Європи та США сьогодні зменшується кількість підготовлених лікарів-стоматологів та збільшується кількість гігієністів, зауважують у МОЗ.

Підготовка "зубних гігієністів" в Україні проводиться в 9 навчальних закладах України, таких як Житомирський Інститут медсестринства, Харківський, Львівський, Рівненський, Могилів-Подільський, Ківерцівський медичні коледжі, Шепепівське, Херсонське та Рокитнянське медичні училища.

Українська правда. Життя

Реклама:

Головне сьогодні