Горіхи для схуднення і покращення настрою

Кожна пора року прекрасна тим, що дарує щось приємне та корисне. Ось і цей вересень радує свіжими молодими горіхами на базарах. Тому забудьте про яскраво запаковані БАДи та прямуйте туди, де в щільних твердих круглих коробочках елегантно запаковані Матір'ю Природою, чекають на вас терпкуваті природні полівітаміни, ліки, причому практично від усіх хвороб. І що важливо - без побічних ефектів.

"Ігноруючи волоські горіхи, ви робите одну з головних помилок у своєму житті", - вважають лідери бельгійського Товариства любителів волоських горіхів. І цілком праві:

такої кількості антиоксидантів, як у волоському горісі, не міститься майже в жодному із його побратимів.

Горіхи-бодігарди
Антиоксиданти, як відомо, допомагають захистити організм від хвороб, вони зупиняють ланцюгові реакції, що пошкоджують клітини в організмі. За своєю дією антиоксиданти волоського горіха майже у 15 разів сильніші від вітаміну Е.

Горіхи - це джерело здорового та високоякісного білку (містять всі незамінні амінокислоти), великої кількості вітамінів, мінералів та харчових волокон.

[VR]Тому зараз цілком можливо зробити перерву у споживанні м'яса, замінивши його на суперкорисні свіжі волоські горіхи - на відміну від м'яса, у горіхах немає гормонів, антибіотиків та факторів росту.

[/VR]Регулярне споживання невеликої кількості горіхів (5-7 штук в день) може зменшити ризик серцево-судинних захворювань, деяких видів раку, діабету другого типу та інших проблем зі здоров'ям.

Горіхи-дієтологи

Дехто може подумати: "забагато жиру, калорійні, не для мене". Справді, жиру немало, але якого? Лише корисного - омега-3 жирних кислот, поліненасичених кислот, які "утилізують" із жирових "депо" зайвий жир, знижують рівень "поганого" холестерину та тригліцеридів, які налипають на внутрішніх стінках артерій всіх калібрів і нічого хорошого не обіцяють.

А харчові волокна.. У класифікації волокновмісних продуктів горіхи майже очолюють список. Волокна захоплюють все зайве з кишечника - "поганий" холестерин, надмір глюкози, токсини. А ще заповнюють шлунок та створюють відчуття ситості - дуже важлива деталь для тих, хто і схуднути хоче, і голодним себе не відчувати.

Горіхи-антидепресанти

І ще одна новина. Вченими USDA Human Nutrition Research Center on Aging (HNRCA) at Tufts University в Бостоні було проведене цікаве дослідження.

Виявляється, в міру нашого з вами старіння слабнуть зв'язки між нейронами (мозковими клітинами) за рахунок ушкодження нервової тканини вільними радикалами. Вживання свіжих горіхів допомагає відновити ці зв'язки як за рахунок посилення антиоксидантного захисту, так і за рахунок відновлення пошкоджених оболонок клітин (мембран).

На практиці це виявляється покращенням пам'яті, концентрації уваги, зменшенням депресії та безсоння. Погодьтесь, не варто чекати старості, щоб і собі підремонтувати свої нейрони. Тим більше, таким приємним способом, як жуванням молодих горіхів.

Горіхи-рятівники
Волоські горіхи набагато корисніші, ніж чіпси, печиво чи картопля-фрі в якості перекусів, бо окрім того, що не містять повільної отрути - транс-жирів, так і дають енергії більше і ця енергія є набагато тривалішою, ніж вищезгадані продукти людського знущання над природою.

"Малесенький горішок може стати дієвим антидепресантом, який знижує кров'яний тиск при стресі та зменшує запальні процеси в організмі". Фото IainBuchanan

Горіхи-онкологи

Вченими Marshall University School of Medicine на підставі тривалих досліджень було продемонстровано захисну дію свіжих горіхів у попередженні раку молочної залози (наймає одне з перших місць у причинах смертності від онкологічних захворювань).

Саме омега-3 жирні кислоти спричинюють цю захисну дію. І навіть в пацієнток із вже виявленим раком молочної залози споживання горіхів посилює дію основного протипухлинного препарату Тамоксіфену, - стверджують науковці Pennsylvania State University.

Горіхи-антистресори

І навіть нам, молодим та здоровим, яким, здається, ніщо не загрожує, окрім щоденних стресів, малесенький горішок може стати дієвим антидепресантом, який знижує кров'яний тиск при стресі та зменшує запальні процеси в організмі (Journal of the American College of Nutrition).

Горіхи-кулінари

Важливо, щоб горіхи вживати сирими, оскільки теплова обробка знижує кількість антиоксидантів та руйнує омега-3 жирні кислоти.

Спробуйте такі рецепти горіхових смачностей, приготуйте їх своїм коханим, дітям та тим, кого ви любите, і хто завжди у вашому серці.

Цукерочки "Горіхова усмішка"
1 склянка очищених горіхів
½ лимона
5 штук кураги
2/3 склянки цукрової пудри

1 плитка чорного шоколаду

Горіхи посікти на крупно, з лимона із шкіркою та кураги (попередньо замоченої на півгодини у теплій воді) зробити пюре в блендері. Всі складники змішати із цукровою пудрою та виліпити малесенькі цукерочки (розміром із великий лісовий горіх).

Покласти їх рядочком на пергаментний папір і ложечкою полити кожну цукерочку розтопленим чорним шоколадом. Потім перекласти на вишуканий піднос і покласти у холодильник. Їсти повільно, смакуючи та насолоджуючись (якщо вистачить сили волі) J

Нехай всім цієї осені перепаде горіхів - корисних і смачних! І пам'ятаймо, що "без ядра горiх нiщо, так само, як i людина без серця." (Григорій Сковорода).

Працюймо над собою!

Оксана Скиталінська, лікар-дієтолог, http://www.100rokiv.com/

Реклама:

Головне сьогодні