У чоловіків вищий ризик захворювання на діабет, ніж у жінок

— 4 жовтня 2011, 15:38

Група науковців визначила, що цьому сприяють біологічні фактори, зокрема, маса тіла.

Британські вчені твердять, що одна з причин діабету у людей - зайва вага. При цьому, межа маси тіла, яка сприяє появі хвороби, у чоловіків нижча, ніж у жінок, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Науковці вважають, що це пов'язано з тим, в яких частинах тіла накопичується жир. Адже чоловіки переважно гладшають в районі живота, і це створює тиск на печінку. Тоді як у жінок жир переважно накопичується на сідницях і стегнах.

Це означає, що жінкам треба накопичувати більше жиру, аби він став шкідливим і призвів до діабету, - твердять науковці у журналі "Діабетологія".

Причиною розвитку другого типу діабету називають надлишок цукру у крові. Це стається тоді, коли можливість деяких частин тіл регулювати рівень цукру в крові порушується. Таке переважно трапляється, коли є надлишковий жир у печінці або м'язах.

Професор Навід Саттар, що керував дослідженням каже: "Попередні дослідження показали, що чоловіки середнього віку більше схильні до ризику розвитку діабету, ніж жінки, і одним із можливих пояснень є те, що для розвитку хвороби чоловікам необхідно мати менше зайвої ваги, ніж жінкам. Іншими словами, у чоловіків вищий ризик захворювання на діабет, ніж у жінок".

Для дослідження вчені опрацювали дані про 51,920 чоловіків та 43,137 жінок у Шотландії, які страждають на діабет, беручи до уваги їхні вагу тіла та ступінь ожиріння.

Результати показали, що жінкам необхідно набрати більшу масу тіла, ніж чоловікам, аби в них почав розвиватися діабет.

За словами вчених, це пояснює, чому в усьому світі більше чоловіків, ніж жінок, хворіє на діабет. Науковці кажуть, що це дослідження допоможе покращити методи профілактики діабету другого типу.

Крім того, вчені твердять, що для попередження розвитку хвороби необхідно скидати зайву вагу, харчуватися корисною їжею і займатися спортом.

Реклама:

Головне сьогодні